Prima casă modulară 100% eco, realizată și lansată de un Cluster din Ungheni

Un cluster din Ungheni, care întrunește mai mulți producători de mobilă – Furniture & More – a marcat un moment important pentru industria construcțiilor sustenabile din Republica Moldova. Sâmbătă, 22 martie, la Zona Economică Liberă a fost lansată și prezentată prima casă modulară 100% eco.

Evenimentul a reunit membrii clusterului, antreprenori și specialiști din domeniu, care au susținut această inițiativă inovatoare.

Alexandru Covali, managerul Clusterului Furniture & More, a subliniat importanța colaborării producătorilor de mobilă în acest proiect: „Clusterul ne-a reunit și ne-a permis să realizăm un proiect comun și frumos. Acest model de lucru demonstrează că prin unitate și implicare se pot atinge obiective mari.”

Un alt membru al clusterului, expert în construcția caselor din lemn și nu doar, a oferit detalii despre casa modulară. „Este o casă rigidă, transportabilă și dotată cu tehnologie smart. O astfel de casă poate fi transportată în orice colț al Europei pentru că este construită după toate standartele. Aceasta poate fi instalată pe piloni de metal sau beton”, a menționat el.

Potrivit membrilor clusterului, prețul unei case diferă în funcție de configurație, iar modelul prezentat în acea zi costă 65 mii euro.

Casa modulară se remarcă prin 100% materiale ecologice, inclusiv pin nordic și izolație din vata minerală; finisaje premium, adaptate nevoilor clienților; construcție inteligentă, monitorizabilă de la distanță prin telefon mobil; flexibilitate și transportabilitate, putând fi amplasată oriunde în Europa.

Clusterul își propune să continue investițiile în tehnologii moderne, să se extindă pe piețele internaționale și să implementeze practici sustenabile pentru protejarea mediului.

De menționat că Clusterul Furniture & More a fost creat în 2022, reunește 6 membri producători de mobilier din regiunea Ungheni. În 2023, acesta a beneficiat de un sprijin de 100 mii de euro din partea programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF. Fondurile au fost utilizate pentru achiziționarea de echipamente, mentorat și instruire, contribuind la crearea a locurilor de muncă noi și creșterea productivității.

Natalia Junghietu

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *