Ouăle de Paști, frumoase și sigure. ANSA avertizează asupra riscurilor folosirii vopselelor toxice

Sursa foto: retetelemeledragi.com

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Paști – vopsitul ouălor – poate reprezenta un pericol pentru sănătate dacă nu sunt utilizate produse sigure. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează consumatorii să fie prudenți în alegerea vopselelor și oferă un set clar de recomandări pentru a evita expunerea la substanțe toxice, scrie realitatea.md.

Ce tip de vopsea este sigură?

Potrivit specialiștilor ANSA, consumatorii ar trebui să achiziționeze doar vopsele speciale pentru ouă, destinate consumului alimentar, din unități autorizate. Se recomandă evitarea vopselelor decorative (precum cele acrilice), deoarece acestea nu sunt comestibile și pot conține substanțe nocive.

Coloranții siguri pentru ouă sunt etichetați, de regulă, cu litera „E” urmată de o cifră:

  • E1… – agenți coloranți;
  • E2… – conservanți (atenție, pot fi periculoși);
  • E4… – stabilizatori și emulgatori.

De asemenea, este strict interzisă utilizarea așa-numitei „vopsele la lingură”, vândută în vrac și neetichetată. Aceasta poate proveni din industrii precum cea tipografică sau textilă și nu este destinată consumului uman.

Cum alegem și pregătim ouăle?

Pentru a obține un rezultat sigur și estetic, specialiștii recomandă utilizarea ouălor proaspete, cu coajă curată, mată și fără pete sau mirosuri suspecte. Înainte de vopsire, ouăle trebuie spălate bine pentru a îndepărta urmele de grăsime, ceea ce va ajuta vopseaua să adere mai bine. O curățare suplimentară cu oțet este, de asemenea, indicată.

Este esențială respectarea instrucțiunilor de utilizare a vopselelor, așa cum sunt indicate pe ambalaj, pentru a evita reacțiile chimice nedorite sau contaminarea alimentelor.

Alternativa naturală – mai sigură și mai tradițională

Pentru cei care preferă o variantă ecologică, ANSA recomandă utilizarea coloranților naturali precum:

  • coji de ceapă (pentru nuanțe de maro-roșcat),
  • turmeric (galben),
  • varză roșie (albastru),
  • sfeclă roșie (roz),
  • spanac (verde).

Aceste metode nu doar că sunt inofensive, dar redau și farmecul tradițional al sărbătorii pascale.

Cum păstrăm ouăle vopsite?

Ouăle fierte și vopsite trebuie păstrate în frigider și consumate în maximum șapte zile. De asemenea, trebuie evitată expunerea acestora la temperaturi ridicate sau păstrarea în condiții insalubre.

ANSA mai precizează că vânzarea ouălor în unitățile comerciale se poate face doar în locuri special amenajate, separat de produsele din carne, lactate sau alte alimente care nu necesită preparare termică. Eticheta ouălor trebuie să conțină data durabilității minimale (DDM) în formatul zi/lună/an.

 Atenție la copii!

Un alt aspect important subliniat de specialiști este că vopseaua pentru ouă nu trebuie să fie accesibilă copiilor, întrucât unele substanțe pot fi toxice sau iritante.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *