Opinii / Lucia Bacalu: „Cel mai important e să nu tăcem, ci să acționăm”

E deja aprilie. Și, dacă suntem în aprilie, pe lângă multe alte evenimente marcante și sărbători, avem și Luna conștientizării, la nivel mondial, a fenomenului hărțuirii sexuale.
Potrivit unui studiu despre Republica Moldova, realizat de OSCE, aproape jumătate (49%) dintre femei spun că au fost hărțuite sexual de la vârsta de 15 ani, iar 18% susțin că au fost hărțuite sexual în ultimele 12 luni.
Probabil, cifrele ar fi fost și mai alarmante, dacă toate femeile ar fi înțeles că un „compliment” mai deocheat despre picioarele sau sânii lor, ori o atingere „nevinovată” înseamnă, de fapt, hărțuire sexuală.
Hărțuire sexuală – formele non-verbale ale acestui fenomen – e și atunci când cineva îți studiază ostentativ corpul. Cred că orice femeie a simțit măcar o dată în viață astfel de priviri îndreptate spre ea, spre anumite părți ale corpului ei.
Sau curtoazie exagerată. Vă imaginați cum e când, spre exemplu, colegul de serviciu sau șeful, de dimineață până seara îți tot fac complimente, te servesc cu bomboane sau te tot invită ba la o cafea, ba la un ceai. Inițial, par gesturi nevinovate și chiar plăcute. Dar, încetul cu încetul, își dai seama că… gluma se îngroașă.
Trebuie să existe, totuși, în toate o măsură.
Nu fiecare femeie poate să reacționeze, în acele momente, astfel ca să pună punct unor asemenea acțiuni. Poate din bun simț, poate de rușine sau poate din teamă, mai ales când e vorba de vreun șef sau o altă persoană importantă. Cine știe ce poate să se întâmple.
Alte femei, din păcate, iau astfel de manifestări ale unor masculi drept complimente și chiar se bucură.
Trebuie să recunoaștem că la noi se vorbește încă în șoaptă despre hărțuirea sexuală. Nu totdeauna se înțelege până la capăt ce înseamnă hărțuire sexuală și care sunt consecințele ei. Nu toată lumea știe că avem și acte normative din sfera civilă, penală și contravențională, care vizează hărțuirea sexuală. Apropo, potrivit legii, aceste infracțiuni se pedepsesc cu amenzi de 580-650 de unități convenționale, ceea ce înseamnă 29.000 – 32.500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 140 la 240 de ore sau cu privațiune de libertate până la 3 ani. Legea e bună, dar… Nu prea am auzit despre cazuri când persoane au fost pedepsite pentru asemenea infracțiuni. Oare nu sunt? Sau femeile noastre preferă să tacă? Sau justiția nu acționează prompt? Personal, nu știu răspunsul la aceste întrebări.
Să revenim la Luna conștientizării fenomenului hărțuirii sexuale. În acest an, Campania Națională „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale” pune accent major pe barierele cu care se confruntă victimele și ineficiența alarmantă a mecanismului de sancționare a fenomenului hărțuirii sexuale. Sloganul din anul curent este: „Hărțuirea sexuală este ilegală”. Se dorește astfel să fie aduse în prim-plan realitățile pe care, deocamdată, prea mulți le ignoră.
Împreună, am putea schimba situația. Am putea face așa, ca tot mai multă lume să înțeleagă ce este hărțuirea sexuală, să înțeleagă că este inadmisibil s-o acceptăm și că există mecanisme de a o stopa.
Apropo, în octombrie 2021, Republica Moldova a devenit al 35-lea stat care a ratificat Convenția de la Istanbul, aceasta intrând în vigoare la 1 mai 2022. Astfel, țara noastră s-a obligat să prevină violența și să protejeze victimele hărțuirii sexuale, a violului sau a violenței domestice, dar și să trimită în judecată abuzatorul.
Acum, cel mai important e să nu tăcem, ci să acționăm.
Lasă un răspuns