O expoziție de picturi „Casa Mare” realizată de elevii Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”

„Casa Mare” era cea mai mare și cea mai frumoasă odaie din casele țărănești, destinată oaspeților și petrecerii diferitor sărbători. Această odaie a fost transpusă pe hârtie prin expoziția de picturi realizată de elevii clasei a III-a de la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, sub îndrumarea profesoarei Daniela Busuioc.
În deschiderea expoziției, profesoara a oferit elevilor o incursiune detaliată despre amenajarea tradițională a acestei odăi, explicând detaliile și elementele decorative. „Este îmbucurător faptul că și astăzi, oamenii mai păstrează acea odaie amenajată în stil tradițional. Acolo se regăseau cele mai de preț obiecte: covoare tradiționale, țesături variate, prosoape, diverse articole vestimentare, zestrea miresei, mobilier specific. Elevii au reprodus „Casa Mare”, surprinzând elementele definitorii ale acesteia. Elevii s-au descurcat foarte bine, au surprins detaliile și au pus în valoare acele elemente ale tradițiilor noastre moldovenești”, a menționat Daniela Busuioc.
Lucrările sunt realizate în tehnica acuarelă și guașă.
Mulți dintre elevi s-au inspirat din casa mare păstrată de bunicii lor. Unii au surprins nu doar amenajarea interioară, ci au inclus și portrete ale bunicilor și nepoților.
Anastasia Mostovaia a relatat despre emoțiile pe care le-a trăit în timp ce lucra la pictură. „Sincer, am avut diferite emoții. Am simțit, pe de o parte, nostalgie, dar a fost o descoperire și o experiență nouă să redau elementele tradiționale. Spre exemplu, am pictat covorul decorat cu elemente specifice, prosoapele, și am utilizat la maximum spațiul foii pentru a reda o secvență din amenajarea casei mari. Am încercat să surprind detaliile și să le reproduc cât mai fidel”, a spus ea.
Colega sa, Emilia Gorgan a realizat un portret al bunicii sale. „Am vrut să o reprezint pe bunica stând la masă, lângă fereastră, așteptând parcă pe cineva. Pictând această lucrare, mi-am amintit momentele când nepoții veneau des la bunici, iar aceștia îi întâmpinau și îi serveau cu bunătăți tradiționale. Am folosit o paletă de culori reci pentru a reda acea stare de liniște și nostalgie”, a explicat Emilia.
La rându-i, Cristina Dragomir, directoarea Școlii de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, a apreciat efortul elevilor depus la realizarea lucrărilor: „Acești copii au depus străduință, ne-au uimit cu lucrările lor și modul în care au surprins amenajarea casei mari. Prin această expoziție, ni s-a oferit posibilitatea să ne amintim de vremurile de odinioară, de copilăria petrecută la bunici. Au reușit să redea în cele mai mici detalii obiectele tradiționale: covorul moldovenesc, icoanele, fotografiile de pe pereți, mobilierul. Exact asta vedeai când intrai într-o casă mare tradițională”.
Elevii au fost compensați cu diplome de participare pentru munca depusă, iar expoziția a fost vizitată de colegi din alte clase, care au admirat și analizat lucrările expuse.
Printre vizitatori s-a numărat și Nica Rusu, care a avut doar aprecieri la adresa grupului de elevi: „Consider că tema este una foarte interesantă și transmite emoții de melancolie. Din cele observate, pot spune că elevii au reușit să surprindă în lucrările lor elementele tradiționale cu o atenție deosebită la detalii. Le apreciez efortul și talentul”.
Potrivit Danielei Busuioc, prin expoziția de grup „Casa Mare”, elevii au demonstrat că valorile tradiționale pot fi redescoperite și reinterpretate prin artă, iar tinerii artiști au reușit să transmită prin picturile lor mesajul despre importanța păstrării patrimoniului nostru cultural.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns