Mândrie și emoție pentru „Codrenii” călărășeni, care au luat patru de „DA!” la un celebru show românesc de televiziune

Vineri seară, pe 21 martie, scena de la „Românii au Talent” a fost cucerită de energia și frumusețea dansului popular, adusă în prim-plan de Ansamblul model de dansuri populare „Codrenii” din orașul Călărași.
Sub atenta coordonare a conducătorului Igor Filipciuc și a coregrafului Gheorghe Furculiță, dansatorii au demonstrat ce înseamnă pasiunea pentru tradiție și respectul pentru moștenirea culturală.
Cei 26 de dansatori de la Călărași au purtat cu mândrie portul popular și au scris o pagină de glorie nu doar pentru Călărași, ci pentru întreaga țară. Momentul lor artistic a fost răsplătit cu ropote de aplauze, cu publicul ridicat în picioare și, cel mai important, cu patru de „DA!” din partea juriului. Rețelele sociale s-au umplut de laude pentru ”ambasadorii culturali ai Călărașilor”, așa cum li se mai zice tinerilor dansatori.
Obișnuiți cu marile scene de pe la diverse festivaluri și concursuri, cu nenumăratele premii și trofee aduse acasă, membrii ansamblului susțin că această nouă experiență nu poate fi comparată cu altele și că este, de departe, cea mai copleșitoare de până acum.
„Participarea la „Românii au Talent” a fost o experiență deosebită și complet nouă atât pentru mine, cât și pentru întregul colectiv. Simțeam foarte intens cum frica, mândria și fericirea s-au unit în inima mea. Am muncit mult, dar rezultatele și aprecierea publicului mi-au oferit încrederea că tot ceea ce facem nu este în zadar”, a declarat Amelia Sturza, membră a ansamblului de zece ani.
Și Gabriela Esanu a decșarat că experiența ”Românii au Talent” a fost unică și plină de emoții, o trăire de neuitat. „Deși filmările au fost obositoare, bucuria celor 4 de ”DA!” și aprecierea publicului au făcut totul să merite”, a subliniat ea.
„Această emisiune mi-a oferit o experiență deosebită, unde am cunoscut oameni talentați și am simțit energia scenei. Am revenit acasă cu amintiri frumoase și mândria de a fi reprezentat raionul Călărași”, susține și Maria Rusu.
La rândul său, Igor Filipciuc, conducătorul ansamblului, ne-a povestit despre provocările și emoțiile trăite, fiind mândru de reușita discipolilor săi. „Nu știam că înscrierile pentru acest concurs se fac primăvara, astfel că am pierdut preselectia de la Iași. Totuși, am discutat cu organizatorii, am transmis materialele noastre, iar ei au ales colectivul pentru filmările din București. A fost o experiență incredibilă și ne bucurăm enorm că am obținut patru de „DA!”. Acum așteptăm cu nerăbdare verdictul pentru semifinale, care va fi anunțat la mijlocul lunii aprilie”, a declarat conducătorul. Emoțiile sale au fost cu atât mai mari, cu cât printre cei 26 de membri, cel mai tânăr este Vlăduț Filipciuc, de doar 6 ani, care a făcut deliciul publicului prin dansul său săltăreț. Prestația sa a impresionat-o atât de tare pe interpreta Andra, încât aceasta s-a oferit să-i cumpere un cățel.
Parcursul ”Codrenilor” până la București a fost suținut de autoritățile locle.
Margareta Florea, vicepreședinta raionului Călărași, s-a declarat încrezătoare că dansatorii vor demonstra și în continuare performanță. „Ca semn de respect pentru munca asiduă, în numele conservării valorilor naționale, Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Călărași a susținut financiar Ansamblul de dansuri populare „Codrenii”, procurându-le boxele necesare repetițiilor. Apoi, pentru participarea la Concursul „Românii au Talent”, a asigurat cheltuielile pentru transport – 30.000 de lei. Ne bucură nespus prestanța dansatorilor, care au impresionat publicul, obținând binemeritat patru de „DA” și trecând în etapa următoare. Mișcările vioi sincronizate, realizate cu măiestrie, sunt dovezi ale dragostei de viață, ale apetenței pentru frumos, ale disciplinei muncii în comun”, a subliniat vicepreședinta.
Acum, toți ochii sunt așteptași spre următoarea etapă a competiției, cu speranța că vor ajunge în semifinale și vor duce dansul popular moldovenesc pe cele mai înalte culmi ale succesului.
De menționat că ansamblul „Codrenii” are o istorie de peste 73 de ani la Călărași.
Doinița Țurcanu
Lasă un răspuns