Elevii din toată țara încep vacanța de Paști, ce trebuie să știe părinții pentru siguranța copiilor

Elevii din toate instituțiile de învățământ general vor beneficia de vacanța de Paști în perioada 19–28 aprilie, conform anunțului făcut de Ministerul Educației și Cercetării. După această perioadă de repaus, elevii se vor întoarce la cursuri începând cu data de 29 aprilie, scrie radiomoldova. 

„Este o perioadă dedicată familiei, tradițiilor și întâlnirilor cu cei dragi. Le dorim tuturor elevilor și cadrelor didactice zile senine, cu momente frumoase petrecute alături de cei apropiați. Ne revedem pe 29 aprilie, pregătiți să încheiem anul curent de studii cu perseverență și încredere”, a transmis reprexentanții Ministerului Educației,

În acest context al vacanței pascale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a emis o serie de recomandări adresate părinților, tutorilor și altor persoane care au în grijă copii. Scopul acestor recomandări este prevenirea incidentelor și asigurarea siguranței copiilor pe durata vacanței.

Recomandările IGSU includ următoarele aspecte importante:

  • Părinții trebuie să îi instruiască pe copii și să le explice în mod clar ce înseamnă pericolul electric (cum ar fi atingerea prizelor, utilizarea aparatelor electrice în mod necorespunzător) și pericolul legat de foc (cum ar fi aprinderea lumânărilor sau jocul cu chibrituri).

  • În locuințe, pentru prevenirea accidentelor, este esențial să nu lăsați copiii nesupravegheați în apropierea aparatelor electrice care sunt în funcțiune, precum aragazuri, sobe electrice, radiatoare, sau alte dispozitive ce pot produce căldură sau scântei.

  • În zilele sărbătorilor pascale, este recomandat ca toate sursele de foc – cum ar fi focul haric, lumânările, candelele – să fie utilizate cu mare atenție, să nu fie lăsate aprinse fără supraveghere și să nu fie amplasate la îndemâna copiilor.

  • Copiii nu trebuie, sub nicio formă, să se joace cu focul deschis și nu trebuie să aibă acces la chibrituri, brichete sau alte obiecte care pot provoca incendii.

  • Este interzis să fie lăsați singuri în casă, mai ales dacă în locuință funcționează sobe aprinse, aragazuri sau alte surse de foc.

  • Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați în băi, deoarece se pot produce accidente prin alunecare, înec sau manipularea unor obiecte periculoase. Nici bucătăriile și zonele în care se găsesc obiecte tăioase sau fierbinți nu sunt sigure fără supraveghere.

  • Pentru prevenirea căderii copiilor de la înălțime, este important ca ferestrele și ușile să fie bine închise, mai ales dacă locuința se află la etaj.

  • Obiectele periculoase din locuință, cum ar fi detergenți, produse de curățenie, medicamente, obiecte ascuțite sau grele, trebuie să fie depozitate la înălțime sau în dulapuri care se încuie, inaccesibile copiilor.

  • Un alt pericol menționat de salvatori este reprezentat de bazinele acvatice – lacuri, iazuri, râuri – aflate în apropierea localităților. Copiii nu trebuie lăsați să se joace sau să se afle în preajma acestor ape nesupravegheați.

  • De asemenea, este periculos ca minorii să se afle singuri pe șantiere de construcții (unde există materiale grele, gropi, utilaje) sau în zone forestiere unde se pot rătăci sau accidenta.

În plus, este esențial ca fiecare copil să fie învățat cum să reacționeze în cazul apariției unei situații de risc. Astfel, trebuie să știe că în caz de urgență poate apela numărul unic de urgență 112, iar operatorii îi vor ajuta imediat.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *