Despre arta glumelor. Lecții de caricatură la Școala de Arte din Ungheni

De Ziua Glumelor, pe 1 aprilie, la Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru” din Ungheni, elevii au avut parte de o surpriză de proporții: o întâlnire inspirațională cu pictorul și caricaturistul unghenean, Alexandru Plăcintă, absolvent al acestei instituții.
Artistul le-a vorbit tinerilor despre pasiunea sa pentru desen, începuturile sale modeste, provocările din viața de artist, dar și despre cum poți transforma talentul în sursă de venit. „Școala de Arte am început să o studiez din întâmplare. Mama m-a adus aici. Făceam zilnic câte 4,5 km pe jos ca să ajung la ore. Îmi amintesc și acum acea perioadă”, a povestit Alexandru Plăcintă.
Caricaturistul le-a povestit copiilor despre procesul creativ, explicând că inspirația poate veni din orice: cărți, filme, întâmplări cotidiene sau pur și simplu din oamenii pe care îi întâlnești. „Înțeleg foarte bine sentimentul când ai o foaie albă în față și nu știi de unde să pornești. Nu vă blocați. Puneți creionul pe hârtie și faceți câteva linii, oricum se va primi ceva”, i-a îndemnat pe copiii veniți la eveniment.
Alexandru Plăcintă a mărturisit că a început să facă caricaturi încă din școală, mai mult în glumă. „Dacă cineva mă supăra, îi făceam un portret… mai deosebit”, spune el. Pasiunea sa a prins contur abia după o experiență trăită în Italia, unde a desenat o caricatură unei femei aflate la conducerea unei firme. „A păstrat desenul în portbagaj și îl arăta tuturor. Atunci am realizat că ceea ce pictez poate avea valoare”, a mai adăugat el.
Întors în țară cu gândul de a începe o afacere, artistul a încercat mai multe domenii, dar nimic legat de artă. Până într-o seară când, cu doar 14 lei, a cumpărat un set de creioane cerate și a început să deseneze și să ofere gratuit portrete celor care își doreau. În mai puțin de o lună, a lucrat fără să primească niciun ban, dar a reușit să realizeze peste 100 de lucrări. Printre persoanele desenate s-au numărat perosnalități cunoscute din oraș, ceea ce l-a făcut remarcat în presa locală. „Așa s-a dus vestea despre mine. Apoi, tot la recomandarea jurnalistei Luciei Bacalu, am organizat prima mea expoziție”, își amintește el.
Astăzi, Alexandru Plăcintă vinde caricaturi personalizate în toată lumea, iar comenzile se fac online, prin intermediul unor site-uri pe care le-a creat special pentru asta.
De asemenea, artistul le-a vorbit elevilor despre importanța rutinei zilnice și a perseverenței.
„Nu așteptăm inspirația, ci ne apucăm și lucrăm! Dacă veți fi perseverenți, veți obține și rezultatele dorite”, a menționat el, încurajându-i să-și găsească propriul stil. „Încercați să fiți diferiți, unici și autentici”.
Timp de 10 ani, Alexandru Plăcintă spune cu cretitudine că a realizat peste 100 de mii de lucrări.
Copiii, curioși, l-au asaltat cu diferite întrbări, ca mai apoi, nerăbdători, să-l înconjoare pentru a le fi realizată caricatura. În doar trei minute, timp cât a durat realizarea unei caricaturi, artistul le-a făcut, pe rând, portretul mai multor elevi. Adina Crăciun, elevă la Școala de Arte, a fost încântată de întâlnire și de faptul că a fost prima dintre elevi căreia caricaturistul i-a făcut o schiță. „Mi-a plăcut să ascult experiența lui de viață și faptul că ne-a motivat să muncim mai mult. Mi se pare interesant modul în care face imaginea unui om mai haioasă. E ceva original și diferit”, a adăugat ea.
„Alexandru Plăcintă este un exemplu atât pentru copiii care studiază la Școala de Arte, cât și pentru noi, profesorii. Din artă poți face bani și poți avea succes, dar asta presupune foarte multă muncă”, este de părere și Cristina Dragomir, directoarea Școlii de Arte Plastice.
A doua zi, pe 2 aprilie, copiii au descoperit și povestea caricaturistului Victor Crudu, care le-a vorbit despre satira în artă.
Un reportaj foto de la activitate puteți vedea pe pagina de Facebook: Expresul
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns