Denim Day. Unul din trei bărbați din Moldova crede că femeile poartă vina pentru viol

Imagine: thebrownandwhite.com

În ultima zi de miercuri a lunii aprilie este marcată, la nivel mondial, Denim Day – o zi dedicată sprijinirii supraviețuitoarelor violenței sexuale și combaterii stereotipurilor care le învinovățesc. În Republica Moldova, aceste mituri rămân adânc înrădăcinate în societate, afectând accesul victimelor la justiție și sprijin specializat.

Potrivit studiului IMAGES-2, realizat de Centrul de Drept al Femeilor cu sprijinul UNFPA, unul din trei bărbați și una din cinci femei consideră că „dacă o femeie este violată, înseamnă că a făcut ceva să ajungă în acea situație”. Totodată, 23% dintre bărbați și 20% dintre femei cred că „dacă o femeie nu opune rezistență fizică, nu poate fi considerat viol”, iar 20% dintre bărbați și 16% dintre femei susțin că o victimă cu „reputație proastă” nu poate fi considerată violată.

„Aceste date evidențiază prejudecăți periculoase care minimizează gravitatea violenței sexuale. Violența nu are nicio justificare – nu e despre haine, comportament sau reputație, ci despre consimțământ, respect și responsabilitate”, a subliniat Karina Nersesyan, Reprezentanta UNFPA în Moldova.

Studiile arată că normele sociale nocive și experiențele timpurii de violență în familie contribuie esențial la perpetuarea agresiunilor. Bărbații care, în copilărie, au asistat la violență împotriva mamelor lor sunt de trei ori mai predispuși să comită violență asupra partenerelor.

În același timp, noile forme de agresiune, precum violența digitală, sunt tot mai frecvente, manifestându-se prin controlul asupra dispozitivelor electronice sau hărțuire online, afectând în special femeile tinere.

Cu ocazia Denim Day, UNFPA Moldova îndeamnă cetățenii să-și manifeste sprijinul pentru supraviețuitoare și să contribuie activ la schimbarea culturii care le învinovățește. Totodată, organizația amintește că primele 72 de ore după un act de viol sunt esențiale pentru oferirea de sprijin medical și psihologic adecvat.

În acest scop, la Ungheni activează „Centrul de Asistență și Protecție a Femeilor Supraviețuitoare ale Violenței în Familie”, care oferă cazare și asistență pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și celor din raioanele învecinate.

Centrul regional de la Ungheni are o capacitate de șase camere/18 paturi și oferă cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor multidimensionale prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională, educația financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă. De serviciile centrului regional pot beneficia anual peste 150 de persoane, dintre care 35 pot fi și cazate.

În Republica Moldova activează Rețeaua unităților de asistență pentru supraviețuitoarele violenței bazate pe gen, creată cu suportul UNFPA și sub egida Ministerului Sănătății. Rețeaua include 11 spitale din întreaga țară, unde victimele beneficiază de asistență medicală, psihologică și medico-legală într-un mediu sigur:

  • Institutul Mamei și Copilului și Institutul de Medicină de Urgență din Chișinău;
  • Spitalele raionale din Bălți, Edineț, Cahul, Comrat, Căușeni, Soroca, Florești, Hîncești și Orhei.

În aceste instituții, femeile pot accesa inclusiv kituri post-viol, precum și servicii de consiliere și protecție.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *