Absolvenții fostului Colegiu Pedagogic din Călărași și-au dat întâlnire, chiar dacă instituția e închisă de aproape un deceniu

Deși colegiul lor nu mai există de aproape zece ani, iar clădirea care a găzduit generații de elevi se află într-o stare avansată de degradare, absolvenții fostului Colegiu Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași continuă să se reîntâlnească.
În acest an, întâlnirea a fost cu atât mai specială, întrucât s-au împlinit 80 de ani de la fondarea instituției. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural „Ion Ungureanu” din Călărași și a reunit foști elevi, profesori și invitați de onoare, într-o atmosferă încărcată de nostalgie și emoție.
Sala Centrului Cultural a fost plină ochi de oameni veniți din toate colțurile lumii pentru a-și revedea colegii și profesorii. Pe scenă au urcat absolvenți și dascăli, fiecare împărtășindu-și gândurile și amintirile despre anii petrecuți în sălile de clasă. Fostele cadre didactice au fost întâmpinate cu aplauze, flori și recunoștință din partea celor pe care i-au format.
Printre organizatorii evenimentului s-au numărat foștii absolvenți Vitalie Moisei, Alexandru Pușcașu, Vitalie Lozovan, Veaceslav Gorodenco, Tudor Enachi, Mihai Cvasniuc, Aurel și Alina Dima și alții. Aceștia au vorbit despre impactul pe care l-a avut colegiul asupra formării lor și despre dragostea nemărginită pentru cei care le-au fost mentori și colegi. De menționat este că întâlniri cu absolvenții s-au făcut anii trecuți chiar și în străinătate, cum ar fi în Italia și Franța.
Cu o veste îmbucurătoare pentru cei de față a venit Nicolae Drăgănel, președintele raionului Călărași, care a anunțat că fosta clădire a colegiului va fi reabilitată și modernizată printr-un proiect național ce sprijină școlile model, iar aici se va muta Liceul Teoretic ”Mihail Sadoveanu”. „La moment se lucrează la proiectul tehnic, iar în scurt timp ar trebui să înceapă și lucrările. Suntem încrezători că peste 2-3 ani, veți putea reveni la întâlnirea cu absolvenții chiar în Alma Mater, acolo unde v-au purtat pașii în anii studenției”, a afirmat președintele.
„Astăzi am simțit că am din nou 21 de ani, iar voi toți aveți 16. Fiecare pietricică, fiece denivelare de pe coridoarele fostului Colegiu Pedagogic îmi sunt cunoscute. M-a durut când am văzut geamurile sparte și, multă vreme, nici nu am putut trece pe acolo. Dar astăzi, mă bucură mesajele optimiste ale autorităților și sunt fericită că școala va renaște.”, a declarat, vădit emoționată, și Rodica Gavriliță, fostă profesoară de limba română la colegiu.
La rândul ei, scriitoarea Radmila Popovici, originară din satul Florițoaia Veche, raionul Ungheni, și ea absolventă a colegiului, și-a împărtășit gândurile în versuri, asemuind fosta școală cu o mireasă care „a divorțat de trecut și se mărită cu viitorul”.
Evenimentul nu a fost doar despre amintiri, ci și despre tradiție și cultură. Ansamblul de dansuri populare „Codrenii”, condus de Igor Filipciuc, a oferit un spectacol impresionant, iar Orchestra „Plai Codrean”, dirijată de Aurel Dima, a încântat publicul cu o suită de melodii populare. Un moment încărcat de emoție a fost prestația ansamblului „Steaua Dorului”, care a activat la fostul colegiu sub îndrumarea regretatei profesoare Svetlana Gherghelegiu. Mai apoi, evenimentul a fost amplificat de interpretarea de excepție a sopranei Natalia Roman, și ea absolventă a instituției, care a adus lacrimi în ochii multora dintre cei prezenți.
Surpriza serii a fost apariția în scenă a interpretului Vali Boghean, care a smuls ropote de aplauze prin cântecele sale de o încărcătură emoțională aparte.
Întâlnirea din acest an nu a fost doar un prilej de rememorare, ci și un semnal că istoria Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” nu s-a încheiat. Cu promisiuni ferme din partea autorităților și cu dorința foștilor absolvenți de a menține vie memoria instituției, viitorul pare să fie unul promițător.
La sfârșitul serii, absolvenții s-au despărțit cu greu, plecând acasă cu încrederea că următoarea reîntâlnire a absolvenților va avea loc chiar în sălile reabilitate ale colegiului, acolo unde au fost scrise atâtea povești de viață.
Doinița Țurcanu
Lasă un răspuns