Gimnaziul din Vălcineț și o stradă din Meleșeni vor purta numele lui Efim Chicu

Gimnaziul din satul Vălcineț, raionul Călărași, va fi rebotezat și va purta numele scriitorului Efim Chicu, născut aici acum 67 de ani. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de consilierii locali în cadrul ședinței din 5 martie. Autoritățile locale susțin că această hotărâre vine ca un omagiu adus contribuției regretatului poet în domeniul educației și culturii.
Primarul localității, Ion Sîli, a declarat că această schimbare va menține vie memoria cunoscutului autor: „Efim Chicu a absolvit școala din Vălcineț, fiind mereu un oaspete drag aici, la el acasă. Pentru faptul că a dus numele localității departe în lume, i s-a conferit anterior titlul de Cetățean de Onoare al satului Vălcineț. Pot spune cu tărie că Efim Chicu a fost un fiu al acestui sat în cel mai profund sens al cuvântului, iar opera sa – cele 11 cărți publicate – reflectă frumusețea locurilor și a oamenilor de aici.”
Și Adela Negru, directoarea instituției, consideră că redenumirea gimnaziului este un omagiu adus unui exponent de seamă al Vălcinețului, dar și o sursă de inspirație pentru tinerii care învață aici. „Ne bucură faptul că, de acum înainte, gimnaziul nostru va purta numele unui om cu har de la Dumnezeu, care a copilărit și a crescut la Vălcineț. Dânsul a fost mai mult decât un scriitor, a fost un promotor al valorilor umane și culturale, iar moștenirea sa literară este o parte importantă a identității noastre”, a spus directoarea.
Și oamenii de la Meleșeni îi cinstesc memoria
La doi ani de la trecerea în neființă a scriitorului, și consilierii din satul Meleșeni au decis să-i cinstească amintirea, redenumind o stradă cu numele său. Această decizie are o semnificație profundă, având în vedere că Efim Chicu a muncit și a locuit aproape 40 de ani la Meleșeni, unde, de asemenea, i s-a conferit titlul de Cetățean de Onoare.
Potrivit primarului localității, Valeriu Zubcu, strada care va purta numele scriitorului este drumul care duce spre casa acestuia. „Efim Chicu a fost un om cu literă mare, care a dus faima satului și a uimit prin versurile sale de o rară frumusețe. S-a implicat activ în viața culturală a Meleșeniului, atât prin creația sa, cât și prin faptul că a fost un membru emblematic al Ansamblului model „Haiducii”. Îi simțim lipsa, iar prin redenumirea străzii în cinstea sa, vom păstra vie amintirea lui”, a declarat primarul. În plus, acesta a dezvăluit că se caută oportunități de finanțare pentru deschiderea unui muzeu al satului, cu un spațiu dedicat exclusiv poetului, în fosta școală unde acesta a fost profesor timp îndelungat. „Este foarte importantă recunoașterea personalităților care au avut un impact asupra comunității, iar noi avem datoria morală de a le cinsti amintirea”, a mai adăugat Valeriu Zubcu.
Contactată de Expresul, Doina Chicu-Harea, fiica scriitorului, s-a arătat copleșită de emoții. „Anul în care tata s-a stins, a lăsat un gol imens în sufletul familiei, al prietenilor și al cititorilor lui. Dar numele și opera sa pot continua să trăiască anume prin astfel de gesturi simbolice. Le suntem recunoscători tuturor celor care se gândesc la el și ne sunt alături în încercarea de a-i înveșnici numele”, a menționat fiica poetului.
Notă: Scriitorul Efim Chicu s-a născut la 21 aprilie 1958 în satul Vălcineț, raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău și a dedicat întreaga sa viață educației și literaturii. A fost profesor de limba și literatura română, dar și de istorie la Gimnaziul Meleșeni, unde a modelat generații de elevi.
Efim Chicu a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, dar și membru de onoare al Societății Culturale ”Apollon-România”,. A primit de-a lungul vieții titlurile de Cetățean de Onoare al raionului Călărași, dar și al satelor Meleșeni și Vălcineț. În 2022, Parlamentul Republicii Moldova i-a acordat Diploma de Recunoștință pentru întreaga sa activitate literară.
A debutat editorial în 2008, cu volumul „Sărută-mă pe frunte, înțelepciune”, apărută la Editura ”Augusta” din Timișoara, iar pe parcursul anilor a publicat încă zece cărți, atât în Republica Moldova, cât și în România. Versurile sale au inspirat mulți artiști autohtoni, care au scris muzică pe ele. Printre ei se înscriu: Vali Boghean, Viorel Burlacu, Vasile Lupu-Cetireanu, Vitalie Todirașcu, Mircea Zgherea, Anatol Mîrzenco și alții.
Efim Chicu s-a stins din viață la 7 aprilie 2023, răpus de o boală necruțătoare.
Lasă un răspuns