Consumatorii conectați la sistemul centralizat de încălzire vor putea regla individual temperatura în case

Deputații au adoptat, astăzi, un proiect de lege care va oferi posibilitatea consumatorilor casnici, conectați la sistemul centralizat de încălzire, de a regla individual temperatura în locuințe. Inițiativa legislativă, care aparține Ministerului Energiei, are drept scop consolidarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) existente, în contextul promovării politicilor de eficientizare a consumului de resurse energetice, scrie noi.md.

Documentul prevede posibilitatea întreprinderilor termoenergetice să investească în sistemul colectiv de încălzire în vederea trecerii de la încălzirea pe verticală la încălzirea pe orizontală. Acest lucru va oferi posibilitatea reglării, în mod individual de către consumator, a temperaturii în locuințe, măsurării consumului de energie termică în baza contorului, precum și încheierii contractului pentru prestarea serviciului, iar furnizorii de energie termică vor fi responsabili de indicatorii de calitate a energiei termice prestate. De asemenea, locatarii vor avea posibilitatea de a investi în propriul sistem ingineresc de distribuție a energiei termice în interiorul blocului locativ.

Proiectul mai vizează obligația de a integra în sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a surselor regenerabile de energie, elementelor de stocare a energiei termice, iar, începînd cu anul 2030, obligația de a integra valorificarea energetică a deșeurilor. De asemenea, este prevăzută și obligativitatea SACET-urilor de a procura energie termică reziduală din activități industriale.

Totodată, vor fi instituite zone unitare de alimentare cu energie termică. Astfel, în localitățile unde există sisteme mari de alimentare cu energie termică, autoritățile administrației publice locale vor stabili obligativitatea consumatorilor, aflați în raza de acoperire a acestor zone, de a se conecta exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică. Proiectul prevede și obligativitatea de conectare la sistemele de alimentare centralizată cu energie termică a clădirilor noi, precum și a celor supuse renovărilor majore, în cazul existenței posibilităților tehnice.

De menționat că Parlamentul a ratificat recent un Acord de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în vederea modernizării sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău. Din banii oferiți se prevede instalarea a 2510 de Puncte Termice Individuale și trecerea a 1665 de blocuri de locuințe la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic. De asemenea, vor fi implementare 57 de proiecte-pilot, care vor viza termoizolarea blocurilor, vor fi reabilitate rețelele termice primare și vor fi construite două noi stații de pompare.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *