Ziua ușilor deschise la Clubul Tinerilor Makeri din Ungheni
Peste 40 de tineri, elevi și eleve ai Școlii Profesionale și ai Colegiului Agroindustrial din Ungheni au avut ocazia să participe la Ziua ușilor deschise, organizată de Clubul Tinerilor Makeri.
Evenimentul le-a oferit posibilitatea tinerilor să descopere oportunitățile prezentate de acest spațiu inovativ, să interacționeze cu mentorii și să afle detalii despre cursurile disponibile. Din luna ianuarie până în mai, în cadrul Clubului vor fi organizate cursuri practice, gratuite, axate pe diverse domenii tehnologice: robotică și mecatronică; modelare 3D și tăiere laser; drone și aparate de zbor; modelare și imprimare 3D; programarea mașinilor cu control numeric; electronică și programare.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca „Dimitrie Cantemir” din Ungheni, un spațiu dedicat inovației, creativității și învățării. Cristina Turcu, coordonatoarea locală a Clubului, a vorbit celor prezenți despre importanța proiectului asupra comunității. „Clubul Tinerilor Makeri este mai mult decât un proiect, este o oportunitate de învățare prin practică, de colaborare și inovare. Tinerii din instituțiile profesional – tehnice vor avea acces la resurse moderne, mentori bine instruiți și vor fi ghidați spre succes”, a punctat ea.
Nadejda Burciu, directoarea de țară a Fundației Servicii de Dezvoltare Liechtenstein în Moldova (LED) a menționat că acest club este un proiect inovator, care se încadrează într-o mișcare internațională de „makers mouvement”. „Învățarea are loc nu dor la nivel teoretic, ci și practic, prin testarea unor tehnologii noi, prin elaborarea unor prototipuri. Prin acest proiect, LED încearcă să atragă și să încurajeze tinerii să aleagă meserii și profesii în sectoarele IT. Ne străduim să facem mediul de dezvoltare mai prietenos și să transforme ideile pe care le au, în obiecte utile pentru viața de zi cu zi. Pentru noi, Clubul Tinerilor Makeri este o comunitate de tineri dornici să experimenteze. Noi, susținem acest proiect, deoarece credem că prin investiția în dezvoltarea competențelor a tinerei generații, contribuim atât la bunăstarea socială, cât și la creșterea competitivității în anumite sectoare – cheie din economia națională”, a menționat ea.
La rându-i, Iulian Lungu, coordonator de proiect al Clubului Tinerilor Makeri a enumerat oportunitățile de care vor avea parte tinerii ce vor urma cursurile: „Așteptările sunt mari de la acest Club, mai ales că eu sunt implicat în acest proiect din 2019. Am început în Chișinău cu un grup mic de inițiativă și mă bucur că acum avem deschise patru astfel de cluburi, unul din ele fiind la Ungheni. Am ales această locație, deoarece am văzut tineri interesați, care vor să-și dezvolte regiunea. Sunt convins că în urma participării la cursuri, se va consolida o comunitate unită de makeri și tineri pasionați de tehnologii”.
Clubul oferă tinerilor posibilitatea să își pună ideile în practică și pot lucra la proiectele lor împreună cu mentorii dedicați și instruiți. Totodată, își pot face prieteni care au aceleași interese, viziuni cu care ar putea să învețe și să exploreze utilajele la cursuri. Spațiile oferă tot de ce are nevoie tinerii pentru a crea și a învăța într-un mediu prietenos și modern.
Elena Ostapovici este una din mentorii care îi va ghida pe elevii care își vor dori să aplice la cursul de modelare 3D și programarea mașinilor cu control numeric. „Acest curs este strâns legat de imprimare și programare 3D, cât și de tăiere laser. Sunt mulțumită de rezultatele obținute de tinerii noștri, care au participat deja la unele cursuri, care s-au desfășurat la Colegiul Agroindustrial. Îndemn toți tinerii ca să participe și să se implice activ în cadrul acestor cursuri, deoarece sunt foarte interesante și utile”, spune ea.
Mihai Cornea, este un tânăr care a urmat cursul de modelare și imprimare 3D și a împărtășit din experiența sa, îndemnând tinerii să nu rateze o asemenea șansă de a participa la cursuri. „Cursurile mi s-au părut foarte interesante și cel mai important, utile. Am realizat diferite figurine, cum ar fi brelocuri pentru chei, decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă. Încurajez tinerii să se implice activ, să se înscrie la cursuri, să participe pentru a nu rata ocazia de a lucra cu diverse echipamente inovative”, a spus el.
Elevii care studiază în colegii sau școli profesionale sunt invitați să se alăture Clubului Tinerilor Makeri și următoarelor sesiuni de ateliere gratuite. Durata unui curs este de 10 săptămâni.
Cluburi similare funcționează în Chișinău, Bălți și Cahul, promovând inovația și colaborarea în rândul tinerilor.
NOTĂ: Clubul Tinerilor Makeri (CTM) este implementat de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea Fundației Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein, în colaborare cu Oficiul de Coordonare Moldova.
UNGHENI | Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns