Povestea Olgăi Pavlova. Despre încercările vieții și puterea de a învinge

La cei 56 de ani, Olga Pavlova din satul Sculeni, este un exemplu de perseverență, talent și iubire pentru viață. Optimistă și plină de energie, dânsa a demonstrat o putere extraordinară în fața unor încercări grele pe care viața i le-a scos în cale. Diagnosticată de două ori cu cancer, nu a lăsat boala să o îngenuncheze. Ba din contra, a motivat-o să lupte, să iubească și mai mult viața, dar și să-i încurajeze pe alții care se confruntă cu situații similare. „Am învins două cancere. Din toate este scăpare dacă te încrezi în medicină și în bunul Dumnezeu. Ambele merg mână în mână”, spune ea.

Drumul educației și carierei

După absolvirea școlii generale, directoarea de atunci a școlii a văzut potențialul Olgăi și a încurajat-o să urmeze Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, specializarea limbă și literatură rusă. Deși a fost admisă, dificultățile financiare ale familiei au determinat-o să treacă la învățământ cu frecvență redusă. „Am fost de acord, am scris cererea pentru a fi transferată, însă de la decanat nu voiau să mi-o accepte. Fiind mai încăpățânată, mi-am retras cu totul actele. Prietenul meu, care între timp, îmi devenise soț, m-a încurajat că voi continua în paralel și studiile, și familia. Am venit acasă, însă directoarea nu a fost încântată de decizia mea, dar mi-a oferit un post de lucru în instituție, ca instructoare de pioneri. Am activat o perioadă de timp, apoi am ieșit în concediu de maternitate. Am revenit după o perioadă de timp la lucru, însă această funcție a fost desființată și eu am rămas și fără un post de lucru, și fără studii”, își amintește Olga Pavlova.

Totuși, lucrurile nu s-au oprit aici. Mama ei, care activase în educație timpurie, a susținut-o să devină educatoare. A făcut studii în domeniu și s-a angajat ca și educatoare la grădinița din sat. Însă, simțea că ea vrea și poate mai mult. Întâmplarea a făcut ca să fie remarcată la un concurs muzical, căci Olga știa să cânte frumos și bine, de către șeful de catedră de la Institutul de Arte din Chișinău care i-a propus să-și continue studiile în domeniul artei. Așa a aplicat la specialitatea arta teatrală și managementul cultural și, ulterior, a fost numită în funcția de directoare la grădinița din Floreni,

Era anul III la Universitate (pe atunci Institut) și i s-a propus o ofertă de a prelua funcția de directoare a Casei de Cultură din Sculeni. Se întâmpla în anul 1997 și a fost în funcție până în 2013. Tot în acea perioadă, a început să cânte și să modereze evenimente private, aducând tradițiile în prim-plan. Pasiunea s-a transformat în carieră, iar solicitările au crescut treptat.

În prezent, Olga Pavlova este secretară la Liceul Sculeni și coordonează cercuri extracurriculare de dans, teatru și muzică.

De la pasiunea pentru cântec la carieră de moderatoare

Talentul muzical l-a moștenit de la mama sa, iar dragostea pentru natură de la tatăl ei. În copilărie, participa la corul școlii și la diverse activități artistice, dar nu și-a imaginat că acest talent va deveni parte din cariera sa.

„Totul a început dintr-o simplă coincidență. Dat fiind faptul că activam la Casa de Cultură, organizam diferite activități, cântam pe scenă, mi-a propus o persoană să moderez și să cânt la o nuntă. Am acceptat și prima nuntă la care am cântat a fost pe 10 octombrie 1997. Puneam un mare accent pe respectarea tradițiilor și obiceiurilor. Uite așa, a început colaborarea noastră și experiența mea de fi moderatoare la nunți. Au început să apară din ce în ce mai multe solicitări și uite așa, cu pași mici, dar siguri, am dezvoltat și ca pasiune și ca sursă suplimentară de venit”, spune ea.

Cu toate acestea, programul foarte încărcat și de la Casa de Cultură, dar și de la evenimente, nopțile nedormite, grijile, provocările s-au acumulat în timp și au afectat puțin câte puțin sănătatea.

Lupta cu boala. Două victorii împotriva cancerului

În 2012, viața a luat o întorsătură pe cât de neașteptată, pe atât de dură: a fost diagnosticată cu cancer de col uterin. Șapte luni de tratament, chimioterapie, căderea părului – toate acestea au fost încercări din care a ieșit învingătoare. „Din start, am fost dezorientată, am avut impresia că cade cerul peste mine, însă am avut în jurul meu oameni extraordinari care m-au susținut să nu cad în deznădejde. În 2013, a fost organizat chiar și un concert de caritate la Ungheni, „Nimeni nu e singur”. Cu banii colectați, am continuat tratamentul și am învins primul cancer”, a povestit ea.

În 2016, un al doilea diagnostic de cancer, de această dată la glanda tiroidă, i-a pus din nou la încercare voința. „Însă, din nou, m-am încurajat și mi-am zis că voi trece și peste acest necaz, iar lupta cu această boală trebui să continue. Am o singură fată și voiam să o văd mireasă, să-mi cresc nepoții. În acest timp, am pierdut părinții, socrii, au venit toate una după alta. A fost o perioadă de jale și tristețe care s-au ținut lanț. Apoi, s-a născut nepoțica și pe lângă dureri și pierderi, am avut parte și de numeroase lucruri extraordinare. Iată ce m-a motivat să lupt: micile bucurii, speranța, dorința de a trăi și lucrurile care îmi aduc plăcere: serviciul și cântecul, lucrul cu copiii. Important e să crezi în vindecare și să nu te oprești. Mereu mă străduiam să ies, să fac lucruri care îmi aduc plăcere, să nu fiu depresivă. De exemplu, cântecul îmi alungă orice urmă de griji și tristeți. Atunci mă dedic totalmente, sunt extrem de veselă, pozitivă, chiar dacă în spatele meu duceam o povară grea. Nu am lăsat niciodată să se vadă acest lucru. Plus la aceasta, indiferent de situație și greutăți, încerc să văd lucrurile pozitiv și mă strădui să gândesc la fel. Nu pot altfel. Și cred că asta m-a ajutat într-o oarecare măsură”, adaugă Olga Pavlova.

Astăzi, ea este un exemplu de curaj și optimism, care a învins boala și își dedică timpul muncii și pasiunilor. Consideră că sprijinul emoțional al pacienților oncologici este important și regretă că în Moldova nu există centre de reabilitare dedicate acestora. „După tratament, rămâi singur cu amintirile lunilor de coșmar. Familia și prietenii te susțin, dar ai nevoie și de cineva care să te înțeleagă complet. Uneori, simți necesitatea să discuți cu cineva care a trecut prin ceva asemănător, să împărtășim aceeași problemă, putem să ne înțelegem stările și fricile prin care am trecut”, povestește ea.

Olga Pavlova își dedică o parte din timpul ei și celor care trec prin aceeași luptă, oferindu-le sprijin moral și împărtășindu-și experiența. „E important să crezi în vindecare și să nu te oprești din a face ceea ce îți aduce plăcere”, adaugă ea. Ba mai mult, ea, cu ceva timp în urmă, a organizat la rându-i un concert de caritate pentru un copil de la Liceul Sculeni, care suferea de cancer. Acum copilul s-a vindecat și își continuă studiile.

O viață dedicată muncii, familiei și comunității

Olga Pavlova este un om care și-a construit destinul prin foarte multă muncă, talent și voință. Fie că a fost educatoare, directoare, moderatoare sau mentor pentru copii și tineri, a reușit să lase o amprentă puternică asupra celor din jur. Astăzi, continuă să inspire prin povestea sa și pasiunea pentru viață. Se dedică în totalitate muncii pe care o face, căci tot ceea ce face, o face din pasiune. „Cred că dacă m-aș întoarce în timp, tot acest lucru aș face”, a conchis ea.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *