Opinii / Lucia Bacalu: Ce înseamnă un copil pentru femeie?

Lucia Bacalu

Chiar așa: ce înseamnă un copil pentru o femeie? V-ați gândit vreodată la modul cel mai serios la această întrebare? Sau repetăm automat: cea mai mare bucurie! Și încă, dacă vă amintiți, copii sunt florile vieții.

Este adevărat. Dar, pe cât e de adevărat, pe atât e și de simplist. Un copil e mult mai mult. Este inimaginabil de mult.
S-o începem cu sarcina. Este o perioadă destul de delicată în viața unei femei. Multe dintre ele se confruntă cu probleme semnificative, mari. Ies la iveală maladii despre care nici nu bănuiau. Doar noutățile triste din această săptămână – despre decesul unei femei însărcinate din Drochia și decesul altei femei însărcinate de la Edineț – ne spun multe. Doctorii, oricât s-ar strădui, nu sunt atotputernici și, din păcate, oricând și cu oricine se poate întâmpla o astfel de tragedie. Slavă Domnului că numărul cazurilor de acest fel s-a micșorat la maximum. Pe vremuri, mureau sute, dacă nu mii de femei, și în timpul sarcinii, și la naștere.

Urmează etapa imediată după naștere. Știți câte femei se confruntă cu depresii postnatale? Sau cu diverse complicații? Nu e ușor. Nu e simplu. Uneori, mi se creează impresia că toate cuvintele frumoase (și doar frumoase!) despre sarcină și naștere le-au născocit bărbații.
Mai adăugăm sutele de nopți nedormite, grijile și emoțiile pentru bebeluș. Doar o mamă știe cu adevărat ce înseamnă și ce simte când copilul ei are febră, fie și nesemnificativă, nemaivorbind de alte maladii sau accidentări serioase. În plus, rămân pe seama femeii – și în această perioadă! – grijile casei: spălat, călcat, pregătit mâncare, curățenie etc.
În momentul în care aud de la unii bărbați fraze de genul: „Da ce are de făcut? Stă toată ziua acasă”, mi se întunecă în fața ochilor. Oare chiar asta cred? Sau nu vor să recunoască rolul femeii în viața lor? Sau li-i totuna.

Un an, doi, trei – atât cât îngrijește de copil, femeia, în majoritate, e ruptă de activitatea socială. E un fel de prizonieră în casa ei. E bine? E rău?
Credeți că, în momentul în care copilul a împlinit trei ani, gata, se termină cu grijile? Nu. Nici pe departe. Cine, dacă nu mama merge la ședințele pentru părinți, aleargă cu sufletul la gură de la serviciu la grădiniță și înapoi, merge prin magazine în căutarea unor costume sau hăinuțe pentru diverse sărbători, învață cu odorașul ei poezii, cântecele și așa mai departe.
Vine școala, iar grijile se întețesc. Învață-l pe copil, alături de învățătoarea lui de la școală, să scrie, să citească, verifică-i temele. Știu foarte multe mame care ajung să cunoască materiile la fel de bine ca profesorii, pentru că le pasă și vor să-și ajute copiii la maximum.

Iată ce înseamnă un copil! Și când te gândești că multe dintre femei au doi, trei și mai mulți copii… Nu le-am auzit – cu mici excepții, bineînțeles – să se plângă. Dimpotrivă, strâng din dinți, ridică în sus capul și merg înainte. Ba mai mult, unele dintre ele își fac și cariere profesionale impresionante. Rămân frumoase, sunt inteligente, aranjate, zâmbitoare. Nu avem decât să le admirăm. Dar trebuie și să le mai susținem, să le înțelegem atunci când nu mai pot, să nu așteptăm doar ziua de 8 martie ca să le spunem cuvinte frumoase și să le facem cadouri.

Îmbucurător este faptul că, în sfârșit, și la noi ajung politicile privind serviciile alternative de îngrijire a copilului, politici inspirate din experiența Uniunii Europene. Un proiect pilot a fost lansat recent la Ungheni. Până vom vedea rezultatele mai este. Dar e un început bun și promițător.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *