La Ungheni a fost organizată o acțiune de binefacere pentru refugiații ucraineni
În municipiul Ungheni a fost organizată recent o acțiune de binefacere destinată sprijinirii refugiaților din Ucraina. Astfel, cu suportul organizației Y’s Men Club, refugiații au primit vouchere pentru alimente, evenimentul reunind voluntari, autoritățile locale și refugiați, fiind un prilej pentru discuții despre nevoile și soluțiile pentru susținerea familiilor vulnerabile, scrie noi.md.
Nicolae Pascaru, fondatorul Y’s Men Districtul din Moldova povestit că acțiunile de caritate pentru refugiații ucraineni au început încă trei ani în urmă, și vor urma înainte pentru a sprijini familiile vulnerabile. „La Ungheni sîntem pentru a treia oară cu acest proiect, vom avea o întîlnire cu acești oameni, le vom înmîna cîte un voucher, vom discuta cu ei despre problemele actuale și ne vom implica în soluționarea dificultăților cu care se confruntă, noi, cetățenii Republicii Moldova, deși avem propriile dificultăți, nu rămînem indiferenți față de refugiații ucraineni, care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a-și salva familiile și viețile”, a subliniat Pascaru.
Un astfel de ajutor este binevenit pentru autoritățile din primăria Ungheni, recunoaște viceprimarul Denis Karnovschi: „Ca administrație, sîntem sincer recunoscători pentru sprijinul din exterior. Cu ajutorul partenerilor noștri, vom crea cele mai bune condiții de viață pentru refugiați”. Viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, a subliniat rolul și importanța majoră a parteneriatelor pentru acordarea asistenței și suportului refugiaților ucraineni și a familiilor acestora care se află pe teritoriul municipiului Ungheni, exprimîndu-și gratitudinea pentru eforturile depuse în acest scop. Suportul devine crucial în condițiile cînd plățile din partea statului și a organizațiilor internaționale se micșorează. „Primăria a fost implicată încă de la începutul războiului cu numeroase ajutoare. Acum însă nu mai este posibil să facem față acestei crize la fel ca la început. S-au redus semnificativ contribuțiile ONU.
Multe familii de ucraineni stabiliți la Ungheni nu mai primesc sprijinul financiar al organizațiilor pentru refugiați, ceea ce le face viața mult mai dificilă. Ei nu reușesc să facă față cheltuielilor zilnice pentru a avea o viață decentă aici, la Ungheni. Acest suport le va permite să-și procure produsele necesare pentru perioada curentă”, a declarat Marina Zamă, reprezentant al Primăriei Ungheni.
Dificultățile de trai sînt cauzate, în special, de costurile mari ale chiriilor și salariile mici, care abia acoperă nevoile de bază ale refugiaților. Olga, o refugiată din Ucraina, a povestit despre dificultățile sale: „Am venit în Moldova în 2022. Am fost primiți bine, am stat la rude, apoi ne-am închiriat propria locuință. Primeam ajutor financiar, dar în luna mai, după verificare, am fost excluși din program, deoarece nu ne-am încadrat în criterii. Deși sînt singură cu trei copii. Am depus o contestație, dar ni s-a refuzat din nou. Să fii singură, într-un apartament închiriat, cu trei copii și fără ajutor financiar este extrem de greu. Salariul îmi ajunge doar pentru facturi și alimente, dar pentru haine și încălțăminte pentru copii nu mai rămîn bani. Nici măcar pentru medicamente”, a povestit Olga.
Anjela, o altă refugiată, a subliniat că, deși familia sa lucrează, costurile mari ale chiriilor pun o presiune financiară constantă asupra lor. „Am venit împreună cu fiica și nepoata mea din Zaporojie, la 20 de kilometri de zona de război. Ne implicăm activ în viața orașului și încercăm să facem față provocărilor. Lucrez deja de doi ani și jumătate. Din păcate, nu mai avem unde să ne întoarcem. Chiria este foarte mare, ceea ce ne afectează mult financiar, așa că supraviețuim cum putem. Acest ajutor sub formă de vouchere este foarte binevenit”, a povestit Anjela.
Această acțiune a fost un exemplu de solidaritate și implicare comunitară, încurajînd alți cetățeni și organizații să sprijine refugiații care au găsit adăpost în Republica Moldova. Asociația obștească Y’s Men Districtul din Moldova a fost înființată oficial în 2017 în Moldova și se aliniază cu viziunea, misiunea și strategiile Y’s Men International de a crea oportunități de dezvoltare a tinerilor în comunități, cu valori bazate pe credință și umanitate, respect, cultură și tradiții naționale moldovenești, cu obiective majore concentrate pe proiecte comunitare în domeniile sănătății, tineretului, sportului, mediului, educației și promovarea păcii și democrației. Autoritățile municipiului Ungheni, voluntarii și refugiații au mulțumit organizațiile Y’s Men International Region Danmark. Y’s Men District Moldova și YMCA Moldova pentru sprijinul acordat.
Expresul
Lasă un răspuns