Grație unui parteneriat public-privat, în orașul Călărași a fost construit un teren de joacă

Imagine: Primăria Călărași

Un teren de sport din apropierea primăriei, aflat în stare de degradare, a fost transformat într-un loc sigur și vesel pentru cei mici. Acest lucru a fost posibil grație unui parteneriat public-privat.

Pe terenul de sport din preajma Primăriei orașului Călărași, care nu a mai fost renovat de mai bine de nouă ani, unii copii mai riscau, până recent, să joace fotbal. Spațiul fusese renovat în anul 2016, cu fonduri oferite de Consiliul Județean Prahova, România, înfrățit cu Consiliul Raional Călărași. Cei 34 de mii de euro alocați atunci pentru construirea unui mini-stadion la Călărași, în preajma Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, au fost suficienți pentru dotarea cu echipament sportiv stradal, înveliș artificial, montarea sistemului de iluminare pe bază de panouri fotovoltaice etc. Însă, în timp, gardul s-a deteriorat, porțile de fotbal au fost demontate, iar mingea ajungea fie în ogrăzile vecine, fie pe strada Ștefan cel Mare, o arteră principală a orașului, extrem de aglomerată.

Pericolul existent a impus autorităților să intervină. „Copiii alergau după minge printre mașini și riscau să fie accidentați. Chiar din primele săptămâni de mandat am dispus ca gardul respectiv, care nu era doar periculos, dar și arăta într-un hal fără de hal, să fie dat jos”, ne-a povestit primarul Victor Ambroci.

Astfel, cei de la primărie au decis să ia înapoi terenul care fusese dat în gestiunea Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, mai ales că în apropierea instituției a fost construit, acum doi ani, un complex modern de stadioane, prin intermediul Programului „Satul European”. Odată cu revenirea „acasă” a stadionului, s-a hotărât schimbarea radicală a conceptului său. Autoritățile și-au propus să monteze aici tobogane și alte echipamente care să atragă familiile din Călărași pentru a petrece timp de calitate.

Săptămâna trecută, pe teren a fost montat un complex modern de joacă, plin de tobogane colorate și echipamente sigure. „Vestea bună este că toate cheltuielile pentru complexul de joacă au fost acoperite prin sponsorizare! Mulțumim din suflet domnului Sergiu Ioniță, directorul unei întreprinderi cu capital străin din orașul Călărași pentru generozitatea sa!”, a declarat primarul.

Potrivit lui, parteneriatul public-privat este foarte răspândit în țările dezvoltate, de aici și tentativa de a introduce această practică și la Călărași. „Iată că acest lucru este posibil dacă există comunicare eficientă și oameni de bună credință. După ce, anul trecut, un antreprenor a construit, din banii proprii, o stație de așteptare în oraș, acum, chiar din primele zile ale anului, un alt agent economic a acceptat să doneze o sumă considerabilă, de aproximativ 200 de mii de lei, pentru a bucura copiii cu un complex de joacă modern. Acești oameni merită respectul și aprecierea noastră, fiind un model de urmat pentru toți cei care doresc să contribuie la dezvoltarea orașului nostru”, a mai spus Victor Ambroci, care a mai precizat că la ora actuală se mai duc tratative cu unii agenți economici pentru a construi împreună trotuare, căi de acces etc.

Din bugetul local vor fi achiziționate, în scurt timp, bănci confortabile, urne, mese pentru șah și tenis în aer liber, echipamente de fitness, iar terenul va fi dotat cu iluminat ambiental și împrejmuit cu un gard protector, pentru siguranța tuturor.

Chiar din primele zile de la montarea toboganelor, copiii au împânzit zona, astfel că terenul a prins din nou viață, după o perioadă lungă în care nu a mai stârnit curiozitatea nimănui.

Doinița Țurcanu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *