„Creştem o Pădure Bebe” – un proiect pentru conștientizarea importanței resurselor forestiere la Călărași
![](https://expresul.md/wp-content/uploads/2025/02/4e5a38e7-37fa-4721-b090-9b4f0aaae0e2-e1739443547271.jpg)
Gimnaziul „Ion Creangă” din orașul Călărași este unul dintre beneficiarii inițiativei „Pădurea Bebe”, un proiect implementat de AO Centrul Național de Mediu, în cadrul programului „Să creștem o pădure. Educăm #GenerațiaPădurii”. Acest program este susținut financiar de USDA Forest Service International Program și are scopul de a promova Programul Național de Împădurire prin educație și conștientizare a tinerei generații.
Potrivit Violetei Fîntînaru, directoarea adjunctă pentru educație la Gimnaziul ,,Ion Creangă” din orașul Călărași, obiectivul principal al proiectului ,,Creştem o Pădure Bebe”, implimentat de instituție, este de a spori implicarea tinerilor în societatea și economia locală, prin dezvoltarea unui program extracurricular care sensibilizează elevii cu privire la importanța resurselor forestiere. În acest context, a fost creată echipa „Gardienii Pădurii”, formată din elevi, cadre didactice și părinți, care nu doar că plantează, îngrijesc și monitorizează puieții, dar contribuie activ la educarea comunității despre protecția pădurilor.
Proiectul a debutat cu o sesiune de informare care a reunit 50 de participanți, inclusiv elevi, părinți, profesori, parteneri educaționali și reprezentanți ai administrației locale. Invitații au fost familiarizați cu obiectivele proiectului și etapele implementării acestuia, care se va desfășura pe parcursul a șapte luni.
Părinţii au încurajat iniţiativa participării elevilor în acest proiect, adăugând că, astfel este promovată imaginea instituţiei, sunt motivaţi elevii pentru a se implica la sădirea puieţilor, pentru a urmări procesul de creştere şi îngrijire.
Unul dintre primii pași concreți ai proiectului a fost plantarea a 30 de puieți, donați de Întreprinderea Silvică Călărași cu finanțare de la Centrul de Mediu. Elevii au participat activ, fiind ghidați de specialiști silvici, care le-au explicat regulile corecte de plantare. „Deși calendarul indica data de 11 decembrie, vremea a fost favorabilă, permițind desfășurarea activității propuse în condiții optime. Lucrările au fost efectuate pe teritoriul gimnaziului, deoarece terenul respectiv necesita acest lucru”, a subliniat Violeta Fîntînaru.
Directoarea adjunctă a gimnaziului a ținut să menționeze că proiectul „Creştem o Pădure Bebe” include o serie de activități menite să consolideze conștientizarea asupra importanței pădurilor. Este vorba de sesiuni de informare pentru elevii din ciclul primar și gimnazial; instruiri despre reabilitarea terenurilor degradate și restaurarea ecosistemelor; ateliere de compostare; campanii de sensibilizare a comunității despre protecția pădurilor; o amplă campanie de împădurire programată pentru primăvara anului 2025; vizite periodice în „Pădurea Bebe” pentru monitorizare și îngrijire; excursii în zone protejate precum Rezervația Codru, Plaiul Fagului și Pădurea Domnească.
„ „Pădurea Bebe” este mai mult decât un proiect educațional, este o investiție în viitorul ecologic al Moldovei. Prin implicarea activă a elevilor, profesorilor și părinților, acest demers nu doar că ajută la împădurire, dar și insuflă tinerelor generații respectul pentru natură. Adevărata schimbare începe cu pași mici, dar esențiali, iar elevii din Călărași demonstrează că sunt pregătiți să fie parte din această schimbare”, a conchis Violeta Fîntînaru.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns