Biblioteca Publică Raională ,,Grigore Vieru” din Călărași și-a sărbătorit aniversarea de 80 de ani de la fondare

Ajunsă la ceas aniversar, Biblioteca Publică ”Grigore Vieru” din Călărași a fost și este un templu al cunoașterii, un loc în care s-a promovat cartea și lectura, în care s-au format personalități.

Ziua de 14 februarie a fost una de mare sărbătoare pentru Biblioteca Publică Raională ,,Grigore Vieru” După ce s-au depus flori la bustul lui Grigore Vieru, de la nașterea căruia s-au îplinit 90 de ani, oaspeții au trecut în sala de lectură a bibliotecii care, începând cu anul 2011 poartă numele Marelui Poet. Aici, preț de câteva ore, cu toții și-au umplut inimile de lumină.

 Fondată la 14 februarie 1945, biblioteca din inima Călărașilor a servit de-a lungul timpului drept loc de întâlnire pentru cititorii de toate vârstele, devenind un punct de reper pentru dezvoltarea culturii din localitate, pentru timpul de calitate petrecut în compania unor oameni cu interese comune, dar și o punte de legătură între generații. Având un fond de carte modest la început, instituția a trecut prin multe transformări de-a lungul celor opt decenii, ajungând astăzi un centru cultural modern, cu servicii multiple, pliate pe nevoile și așteptările cetățenilor.

Galina Agafița, directoarea instituției, care deține această funcție deja de 25 de ani, a adunat în ziua aniversării o mare de prieteni, pentru a depăna amintiri din viața bibliotecii și pentru a familiariza publicul cu realizările înregistrate de-a lungul anilor. ”Am încercat să facem o retrospectivă a istoriei bibliotecii, să aducem în vizor principalele realizări, dar mai ales oamenii care și-au legat destinele de carte. Ne-am bucurat să ne încnjurăm de oameni frumoși la suflet și la chip, care au venit cu surprize: donații de carte, mai ales că în aceeași zi am marcat și Ziua Internațională a Dăruirii Cărților, precum și alte cadouri, diplome și mesaje de felicitare. La rândul nostru, am decernat diplome de mulțumire partenerilor care au pus umărul la realizarea activităților, la implementarea serviciilor de bibliotecă și a proiectelor multiple”, ne-a spus Galina Agafița.

Printre oaspeții evenimentului s-au inclus: scriitoarea Eugenia Bulat cu soțul și cu surorile acestuia (copiii Mariei Burcă, prima directoare a instituției), conducerea Consiliului Raional, a Primăriei orașului, parteneri de activitate din diverse instituții și asociații, foste conducătoare ale bibliotecii, elevi, profesori, bibliotecari etc.

Prezentă la sărbătoare, Margareta Florea, vicepreședinta raionului, a afirmat că a trăit momente de rară satisfacție spirituală.  Potrivit dânsei, cei care stau la cârma bibliotecii merită toată aprecierea pentru activitatea merituoasă, pentru gestionarea impecabilă a resurselor disponibile, pentru diversificarea serviciilor prestate, pentru organizarea variată a activităților de popularizare a cărții, a științei, și pentru implementarea proiectelor multiple, întru îmbunătățirea interacțiunii bibliotecă – cititor – comunitate.

În anul 2009, biblioteca din Călărași a primit Premiul anual ”Clopotul de bronz” la nivel național, pentru consecvenţă şi curaj în promovarea accesului la informaţie, iar în anul 2017, Galina Agafița a primit titlul de ”Cel mai bun bibliotecar al anului”, în cadrul Galei Lauraților Premiilor Naționale GALEX organizată de Liga Bibliotecarilor și Biblioteca Națională. Cinci ani mai târziu,  conform Ordinului Ministerului Culturii, Bibliotecii Publice Raionale ”Grigore Vieru” Călărași i s-a atribuit categoria I.

Printre cele mai cunoscute servicii de bibliotecă și proiecte pe care le are la activ biblioteca se includ: Clubul ”Vârsta de aur”, Clubul intelectual ”Enigma”, Atelierul de robotică, Laboratorul pentru un stil sănătos de viață, Școala diabetului, Gentuța cu surprize ”Cartea și…” , ”Lectură și Agrement” etc. În ultimii ani, la bibliotecă s-au organizat mai multe întîlniri cu scriitorii: Constantin Dragomir, Nicolae Dabija, Efim Chicu, Nicolae Popa, Irina Nechit, Savatie Baștovoi, Marcela Mardare, Ada Zaporojanu, Aurelian Silvestru, Dumitru Crudu, Iulian Filip, Emilian Galaicu-Păun, Lucreția Bârlădeanu și mulți alții.

Doinița Țurcan


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *