Acțiunile de împădurire – pe agenda autorităților de la Călărași

Imagine: Silvicultura Călărași

La Călărași a avut loc, recent, o ședință de lucru cu participarea președintelui raionului, reprezentantul guvernului în teritoriu, primarii localităților, reprezentantul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice și conducerea Întreprinderii Silvice Călăraşi.

Tema acestei întruniri a constituit-o Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor în hotarele administrativ – teritoriale ale raionului și particularitățile desfășurării campaniei de plantare.

În acest context, Întreprinderea Silvică Călăraşi a prezentat un raport al activităților de împădurire pentru perioada 2023 – 2024, făcându-se referire și la acțiunile de plantare ce urmează în anul curent.

La rândul lor, silvicultorii din cadrul Întreprinderii Silvice Călăraşi au expus un șir de măsuri pentru implementare ce urmează să sporească eficacitatea programului de împădurire în raza raionului Călărași și au îndemnat la o implicare cît mai activă a autorităților publice locale pentru selectarea și alocarea de noi terenuri pentru împădurire contribuind la sporirea suprafețelor acoperite cu pădure.

În același context, urmează ca pentru anul 2025 silvicultorii de la Călărași să reușească efectuarea lucrărilor de împădurire în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pe suprafața de 240 ha și creșterea a nu mai puțin de 1,5 mln de puieți, material forestier de reproducere pentru împădurirea terenurilor degradate.

Prezent la această întrunire, Dumitru Galupa, Consultant la Oficiul Național de Consultanță în Silvicultură, din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice a menționat efectul pozitiv al colaborării dintre entitățile silvice teritoriale din cadrul Agenției ”Moldsilva” și Autoritățile Publice Locale, insistând asupra beneficiilor pentru mediu, cetățeni și comunitățile locale. Tot aici s-a făcut referire la importanța plantărilor pe terenurile degradate și alocarea de către APL a terenurilor pentru împădurire.

În contextul ședinței s-a mai menționat despre necesitatea stringentă de modificare a destinației terenurilor, pentru gestionarea durabilă, ulterioară a suprafețelor împădurite, când vor ajunge la starea de masiv.

Expresul

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *