Acord de înfrățire între primăria comunei Zagarancea și primăria comunei Putna din România

Imagine: putna.ro

O nouă înfrățire pentru comuna Zagarancea. De Ziua Unirii Principatelor Române, pe 24 ianuarie, a fost semnat un acord de înfrățire pentru dezvoltarea bunelor relații de prietenie și colaborare între comuna Zagarancea din Republica Moldova și comuna Putna, județul Suceava, din România.

Evenimentul de semnare a acordului de înfrățire a avut loc la Casa Domnească de pe lângă Mănăstirea Putna, imediat după oficializarea unei slujbe religioase oficiate de arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii, alături de alți clerici.

La ceremonia de semnare a acordului, a participat o delegație formată din 15 reprezentanți ai comunei Zagarancea, în frunte cu Vasile Gaviuc, primarul comunei, incluzând consilieri locali, angajați ai primăriei, directori ai instituțiilor publice (gimnaziu, grădiniță, bibliotecă), precum și preotul comunei.

Vasile Gaviuc, primarul comunei Zagarancea a explicat relația de colaborare pe care au avut-o cele două primării, încă înainte de semnarea acordului. „Datorită implicării active și colaborării pe care a stabilit-o cu câțiva ani în urmă Sebastian Andriuță, antrenor de fotbal, cu primăria comunei Putna, în rezultat am reușit să consolidăm o legătură între ele. Fiind deja la primul mandat, am purtat discuții cu primarul comunei Putna și convenisem asupra necesității unei colaborări bilaterale durabile. Astfel că, în anul 2023, Consiliile locale ale ambelor comune au emis hotărârile și deciziile necesare pentru acordul de înfrățire. Ulterior, s-a stabilit de comun acord ca semnarea acordului de înfrățire să aibă loc pe 24 ianuarie 2025, o zi cu însemnătate istorică atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova”, a declarat dânsul.

La rându-i, Gheorghe Coroamă, primarul comunei Putna, a mulțumit celor care s-au implicat în colaborarea de câțiva ani dintre școlile din cele două comune, spunând că în urma acordului legăturile dintre acestea vor fi și mai strânse.

Prin încheierea acordului, primarii celor două comune își propun să stabilească parteneriate de colaborare în mai multe domenii de interes reciproc, pentru promovarea în comun a unor proiecte de dezvoltare economică și socială care să vină în beneficiul comunităților.

Totodată, există intenția de a accesa proiecte transfrontaliere, valorificând experiența României în atragerea fondurilor europene, având în vedere că Republica Moldova se află pe calea aderării la Uniunea Europeană. „Vrem să învățăm din experiența celorlalte comune cu care suntem înfrățite, mai ales în ceea ce privește absorbția fondurilor europene destinate dezvoltării locale”, a mai adăugat primarul comunei Zagarancea.

Acesta a mai precizat că acordul cu Putna este al treilea parteneriat de acest fel pentru comuna Zagarancea, după cele semnate cu comuna Mircești, județul Iași, în 2021, și comuna Ghidigeni, județul Galați, în 2022. „Prin aceste colaborări, ne inspirăm din modelele lor de dezvoltare având ca obiectiv implementarea unor proiecte similare și în localitatea noastră”, a adăugat primarul comunei Zagarancea.

Tatiana Tesliuc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *