Tradiții și obiceiuri în ajun de Sfântul Vasile

Imagine: Expresul

Creştinii ortodocși vor sărbători mâine una dintre cele mai mari sărbători de la începutul anului, Sfântul Vasile cel Mare. El a fost unul dintre cei mai importanți preoţi ai bisericii ortodoxe şi cel mai mare teolog creștin. Conform tradiției ce datează din străbuni, în ajun de Sfântul Vasile, în multe localități din Moldova oamenii așteaptă plugușorul. Dacă seara satul vuiește de cete de flăcăi, atunci ziua îi vezi pe drumuri doar pe cei mici, scrie tv8.md. 

La rândul lor, gospodarii îi răsplătesc pe semănători cu dulciuri, colaci, fructe, dar şi bani. În Moldova, în Ajunul lui Sfântul Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care lună va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea lună va fi ploioasă, dacă nu, semn de secetă.

Obiceiul de a ura în ajun de An Nou vine din cele mai vechi timpuri, când în ultima zi a anului localnicii umblau prin comunitate şi îşi urau fertilitate pământului și belșug gospodăriei.

De regulă, urătorii erau îmbrăcați în haine tradiționale și purtau măști care întruchipau diferite figuri mitologice, cântau și dansau pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

Un loc aparte în tezaurul folcloric îl are „Malanca” – un spectacol dramatic veritabil, care își are rădăcinile în Bucovina și Moldova de Nord, și se joacă până în prezent în centrul și nordul țării noastre. Unele atribute ale ,,Plugușorului” și ale jocurilor de măști se regăsesc în expoziția permanentă a MNEIN.

Tot prin părțile Moldovei se spune că, dacă de Sfântul Vasile noaptea este lină și senină, anul va fi bun. Fetele nemăritate își fac „punți” din crenguțe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o pară argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc punțile cu brumă pe ele, se vor mărita cu un om bogat, dacă nu, vor lua un om sărac.

Tot în prima zi din an, fetele nemăritate se duc în grajd sau în cotețul porcului, lovesc animalele cu piciorul și spun „anul acesta”, „anul viitor” sau „al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mișcă la prima strigare, atunci fata se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci fata se va mărita peste un an sau doi.

Prima persoană care trebuie să-ți intre în casă în ziua de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat. Bătrânii spun că anul îți va fi bogat sau sărac, în funcție de situația materială a acestui musafir. În ziua de Sfântul Vasile varsă vin pe masă, sparge un pahar alb, răstoarnă cutia de chibrituri sau dă de pomană unui om sărac. Se zice că astfel vei avea noroc tot anul. Acelaşi lucru e valabil şi dacă îți țiuie urechea stângă.

„Semănatul”, „Plugușorul”, „Plugul cel Mare” și „Vasilică” sunt cele mai importante texte „magice” care se rostesc în prima zi a anului și au o valoare colectivă puternică.  Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe față, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos tot anul. Fă tot posibilul să nu dormi de Sfântul Vasile, altfel rişti să fii leneş tot anul.

Superstițiile populare spun că la miezul nopții e bine să ții în mână fix ceea ce îți doreşti cel mai mult în anul ce vine. Pentru prosperitate, ține bani în mână. Pentru un an de veselie, ține un pahar de tărie. Vrei dragoste? Atunci ține în mână un mănunchi de flori de vâsc.

Potrivit unei alte superstiții din bătrâni, dacă de Sfântul Vasile noaptea e senină, vei avea un an bun. De asemenea, în categoria manifestărilor colective, bazate pe principiile „magiei primei zile”, se integrează și textele ce urează bunăstare fizică și materială a individului: „Sorcova” sau colindele de Sfântul Vasile (care le urează celor apropiați sănătate și putere de muncă).

Amintim că, pe 14 ianuarie, creştinii ortodocşi de stil vechi îl prăznuiesc pe Sfântul Vasile cel Mare (c.330-379), episcopul Cezareei, unul dintre cei mai importanţi Părinţi ai Bisericii Ortodoxe și totodată, unul dintre cei mai mari teologi creştini.

În această zi se citesc rugăciunile Sfântului Vasile. După Sfânta Liturghie, care se oficiază de dimineaţă, preotul seamănă credincioşii cu seminţe de grâu sau porumb, dorindu-le sănătate şi prosperitate în noul an.

Expresul 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *