România ajută Republica Moldova să depășească criza energetică

Sursa foto: Moldpres

România livrează energie electrică Republicii Moldova, după ce Gazprom nu mai furnizează gaze pentru Centrala de la Cuciurgan. Exportul total către țara noastră prin liniile Isaccea-Vulcănești și alte linii care trec Prutul depășește 400 de MW, a precizat Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, informează MOLDPRES.

Oficialul român a spus că avut discuții cu prim-ministrul Dorin Recean, cu comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen și cu toți cei implicați în sectorul energetic românesc. „În aceste momente grele, suntem alături de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producție locală”, a menționat Burduja.

Pentru a combate propaganda „toxică”, Burduja a ținut să precizeze trei lucruri:
1. Exporturile de energie electrică și gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii.
2. Sprijinul pe care îl acordăm este numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor noastre proprii.
3. Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil.

Republica Moldova și-a asigurat cantitățile necesare de gaze naturale. „Există și stocuri comerciale și de urgență de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iași-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut și Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, a mai spus Burduja.

De menționat că de la 1 ianuarie 2025, gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina și nu mai este livrat nici în Republica Moldova. Gazprom a refuzat să își onoreze obligațiile contractuale sub pretextul unei datorii infirmate de auditul internațional. În acestea condiții, Centrala de la Cuciurgan, principalul furnizor de energie electrică pentru malul drept al Nistrului nu mai produce curent. Autoritățile de la Chișinău au acuzat Rusia de șantaj energetic. „Rusia folosește energia ca armă politică, transformând oamenii din regiunea transnistreană, pe care o controlează prin armata staționată ilegal, în ostatici”, a declarat premierul Dorin Recean.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *