Voci de la Bruxelles: Ce spun autoritățile europene despre referendumul cu privire la aderarea Republicii Moldova la UE
În luna decembrie am avut o vizită de studiu la Bruxelles, împreună cu alți cinci jurnaliști din Republica Moldova. Agenda a fost una încărcată, cu vizite și întâlniri la Comisia Europeană, Parlamentul European, la redacția Euractiv, DG Near, Stratcom, Ambasada Republicii Moldova la Bruxelles, etc. Ne-am întâlnit cu diverși actori importanți care iau parte direct la procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Unul dintre subiectele actuale și discutate de toți a fost despre rezultatele referendumului din 20 octombrie.
Siegfried Mureșan, membru al Parlamentului European: „Referendumul a fost unul reușit, a fost un succes și toți colegii din Parlamentul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru faptul că, în ciuda presiunii Federației Ruse, moldovenii au găsit putere și marea majoritate au ales calea europeană. Interferența rusă la alegerile parlamentare din Georgia a avut succes, iar interferența rusă la alegerile prezidențiale și referendum din Republica Moldova a eșuat din două motive: în primul rând, pentru că în Republica Moldova exista un guvern cu adevărat proeuropean, care a protejat oamenii, care a încercat să informeze oamenii cu privire la pericole, să-i deconspire pe cei care au acționat în favoarea Federației Ruse și contra parcursului european al Republici Moldova, pe când în Georgia a existat un guverm care doar pretindea că este proeuropean, dar de fapt a fost unul antieuropean și nu a protejat oamenii săi…
Referendumul confirmă caracterul ireversibil al integrării europene a Republicii Moldova, este un succes, au apărut rezultate, constituția s-a modificat și în parlamentul european au existat aprecieri pentru asta”.
Reprezentant DG NEAR (Directorate-General for Neighbourhood and Enlargement Negotiations): „Cred ca este minunat faptul ca Moldova o ia pe urmele Europei. Dacă mă întrebați despre diferența mică de procentaj, știm cu toții faptul ca interferența (nota redacției: Rusiei) a fost una mare, dar trebuie să privim acest fapt dintr-un context mai larg: referendumul a avut succes, indiferent de toate obstacolele întâlnite, războiul de la frontiera Republicii Moldova și criza energetică, fapt ce, în viziunea mea, reprezintă o realizare imensă. În aceste clipe trebuie să fim ambițioși și să nu ne întrebăm de ce rezultatele referendumului nu au fost mai ridicate, ci să ne bucurăm de vizibilitatea europeană în Republica Moldova…”
Reamintim că la referendum, rezultatele au arătat că 50,38% dintre alegători au votat „DA”, iar 49,62% „NU”. Prezența la urne a fost peste 33%. Referendumul a fost validat, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele acestuia, iar modificarea Constituției a intrat în vigoare odată cu publicarea hotărârii Curții în Monitorul Oficial, la data de 5 noiembrie 2024.
Natalia Junghietu
Lasă un răspuns