Tradiții și obiceiuri străvechi reînviate la Festivalul „După datina străbună”

La sfârșit de decembrie, municipiul Ungheni a fost gazda celei de-a 38-a ediții a Festivalului raional al obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „După datina străbună”.

Evenimentul organizat de Consiliul Raional Ungheni în colaborare cu Primăria Municipiului Ungheni și Secția Cultură și Turism Ungheni, a reunit colective artistice din raion, care au adus în prim-plan obiceiuri autentice de iarnă, spre încântarea spectatorilor de diferite vârste adunați în Piața Independenței.

Evenimentul a debutat cu un alai format din colective artistice îmbrăcate în straie tradiționale, care au pornit la pas din Piața Independenței, străbătând principalele străzi ale orașului, atrăgând atenția trecătorilor prin vestimentație, muzică și voie bună. „Un eveniment în care diversitatea culturală se unește și se împletește într-o cunună a tradițiilor care ne definesc și ne unesc. Ne convingem încă o dată că avem oameni talentați și obiceiuri lăsate din strămoși, pe care le promovăm în cadrul acestui festival”, a menționat Tatiana Babin, specialistă la Secția Cultură și Turism Ungheni.

Pe scena din Piața Independenței au urcat și au evoluat colective artistice din raionul Ungheni, dar și oaspeți veniți tocmai de la Edineț, care au încântat publicul prin urături și tradiții specifice tradițiilor de iarnă. De asemenea, au prezentat dramatizări populare și jocuri cu măști zoomorfe, prezentând tradiţiile şi obiceiurile sărbătorilor de iarnă culese din localitatea lor.

Ceata de urători din Todirești a prezentat un program de urături vechi. În acest an s-au înarmat cu bună dispoziție și „cu o ceată de flăcăi înalți ca brazii, dornici de a păstra tradițiile și obiceiurile lăsate din străbuni”. Și ansamblul folcloric „Ciobănașii de la Miori”, din Parcova, raionul Edineț, a impresionat prin repertoriul autentic. „Venim cu ceata de bărbați ce interpretează colindul tradițional „Jăilu”, cu plugul, cu dansul măștilor „Dansul Moșnegilor” și semănătura tradițională. Am rămas plăcut surprinși de organizare și de primire, ne simțim foarte bine și sperăm să revenim”, a afirmat Diana Malîi, conducătoare artistică a ansamblului.

„Centrul de Conservare a Patrimoniului Cultural Imaterial dintotdeauna a susținut aceste activități frumoase care au ca scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor noastre străbune. Iată că, și de data aceasta suntem bucuroși să fim alături de organizatorii acestui festival. Din păcate, din an în an tot mai puțini promotori avem ai tradițiilor, de aceea noi vă îndemnăm să o facem împreună, să învățăm copilașii să prețuiască și să păstreze valorile noastre tradiționale”, a menționat și Silvia Zagoreanu, directoarea Centrului.

Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de Târgul de Crăciun, unde vizitatorii au descoperit meșteșuguri tradiționale, produse artizanale și bucate specifice sezonului. Formația folclorică „Busuioc” din Mănoilești a adus dulciuri, plăcinte și pâine ritualică, dar și o expoziție reprezentativă pentru „Casa Mare”. Au etalat prosoape, covoare și alte elemente tradiționale. „Lumea vine, admiră și cumpără, iar noi suntem bucuroși că putem promova tradițiile noastre”, a subliniat Zinaida Parfeni, directoarea Centrului Cultural Mănoilești.

Cu fiecare ediție, organizatorii își propun să promoveze obiceiurile și tradițiile și să fie transmise generațiilor viitoare.

„La Ungheni e mare sărbătoare, pentru că noi dorim să fim legați de tradițiile noastre. Alaiul a adus pe străzile municipiului Ungheni tradiții, energie și multă voie bună. Urăturile, măștile și vestimentația specifică pe care le-am văzut pe scenă ne amintesc de importanța păstrării și promovării obiceiurilor noastre, a ceea ce ne reprezintă ca popor”, a concluzionat și Dionisie Ternovschi, președintele raionului Ungheni.

Un reportaj foto poate fi văcut pe pagina de facebook a Expresul-ui. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *