„Șantaj. Dragă Elena Sergheevna” – o lecție de moralitate și emoție pe scena Palatului de Cultură, prezentat de TeatrUngheni

TeatrUngheni a cucerit din nou inimile publicului unghenean prin piesa „Șantaj. Dragă Elena Sergheevna”. Este o piesă de teatru scrisă de Ludmila Razumovskaia, o autoare și dramaturgă rusă, care explorează teme precum moralitatea, presiunea socială și relațiile interumane.

Acțiunea piesei se desfășoară într-o seară, într-un apartament modest, unde protagonista, profesoara Elena Sergheevna, primește o vizită neașteptată de la patru dintre elevii săi. Aceștia pretind inițial că vor să-i ureze „La mulți ani”, însă intențiile lor reale sunt mult mai întunecate. Elevii o șantajează pe Elena Sergheevna pentru a obține cheia unui dulap în care se află testele finale, pe care vor să le modifice pentru a-și crește notele. Tensiunea crește treptat, iar confruntarea dintre generații scoate la iveală contrastele dintre valorile morale ale profesoarei, care refuză categoric să cedeze, și pragmatismul cinic al tinerilor, care consideră că pot obține orice prin forță sau manipulare.

Piesa a fost jucată în sala mare a Palatului de Cultură, în prezența a cel puțin 300 de spectatori. „Cred că cel mai bun indicator că piesa a fost jucată reușit, e atunci când publicul intră în sală cu o stare și pleacă cu totul, și cu totul alta. Dacă pentru cel puțin jumătate din cei prezenți am reușit să-i atingem la suflet, scopul nostru a fost îndeplinit. Acest spectacol este foarte important pentru dramaturgie, mai ales că este evidențiată lupta dintre generații. Este un spectacol foarte bun. Cu siguranță, îl vom mai juca și, ceea ce îmi doresc, e ca toți cei care au fost prezenți, să transmită mai departe ecourile piesei. Sperăm ca la următorul spectacol, să fie un număr și mai mare de spectatori, pentru a-i susține pe acești tineri care au depus o muncă enormă”, a adăugat de pe scenă, Edgar Bunea, regizor.

Andriana Barbarii a jucat personajul Lida, un personaj mai puțin confortabil, spune ea. „La început, nu îi dădeam dreptate, mai ales că se consideră o fată materialistă, în stare să facă orice pentru bani, deci duceam o luptă cu ea. Însă, încetișor, cu ajutorul regizorului, am reușit să o înțeleg și să n-o judec. Ceea ce am trăit pe scenă a fost uimitor, a fost o experiență extraordinară. Am rămas încântată de oamenii care s-au adunat să ne vadă, să ne aprecieze, să ne suțină și să ne aplaude”, a menționat Andriana.

Iar Ian Guțan l-a interpretat pe Vitea, cel mai impulsiv și lipsit de scrupule dintre elevi, adesea agresiv și dispus să meargă la extreme pentru a obține ceea ce vrea. „Sincer, m-am simțit pe scenă foarte bine, mai ales având în față publicul. Recunosc, la începutul spectacolului, am avut niște emoții foarte mari, însă m-am controlat și m-am concentrat pe rol. Pe perioada repetițiilor, am întâlnit foarte multe obstacole, deoarece personajele pe care noi le-am jucat erau foarte grele. Prin fiecare rol, am fost provocați să trecem prin niște stări care nu ne sunt nouă firești și nu le trăim în viața noastră de zi cu zi. A fost o experiență nemaipomenită și a meritat tot efortul”, spune Ian Guțan.

Alexandru Ganea l-a jucat pe Pașa, un tânăr mai tăcut și rezervat, care ezită în fața planurilor grupului, dar este atras în complot din lipsă de putere și voință proprie. Acesta a fost personajul preferat din toate pe care le-a jucat până acum: „A fost foarte greu să intru în stări precum ura, frica și presiunea psihologică. Însă, cea mai mare bucurie e atunci când vezi că în sală sunt o mulțime de oameni și simți o fericire de nedescris, și mi-au transmis o încredere în sine enormă”.

Evelina Lang a jucat rolul Elenei Sergheevna, o profesoară cu principii morale puternice, care crede în onestitate, dreptate și integritate. Însă este o persoană vulnerabilă, prinsă într-o capcană morală și emoțională de către proprii ei elevi. „A fost ceva deosebit și acest rol m-a provocat să mă cunosc din altă perspectivă. De fapt, te face să te deschizi, deoarece trebuie să intri în anumite situații, să descoperi anumite emoții în tine și, desigur, pentru dezvoltarea personală este o experiență unică. Este prima experiență de a mă urca pe scenă, fiind o coincidență să fiu contactată de regizor și să mi se ofere acest rol. Am acceptat, am încercat și sper că mi-a reușit!”, a spus ea după spectacol.

Spectatorii la rândul lor au trăit la maxim emoțiile pe care le-au transmis actorii. „Emoțiile trăite pe toată durata spectacolului au fost extrem de puternice. Cu fiecare spectacal jucat, se observă munca pe care o depune atât regizorul, cât și actorii. La final, chiar mi-au dat lacrimile. A fost un spectacol reușit și mă bucur că scopul lor a fost atins. Noi, spectatorii, am rămas cu o mulțime de emoții, care ne va face încă mult timp să revenim la cele văzute”, spune Teodora Coșcodan, spectatoare. Iar Adelina Lîsîi a remarcat că spectacolul a fost reușit și toți actorii au jucat foarte bine pe scenă. „Au reușit să transmită o mulțime de emoții tuturor celor care au fost în sală. Mă bucur că în sală s-au adunat atât tineri, cât și adulți, pentru că această piesă a fost despre generații, despre valori morale și fiecare a avut de luat câte o lecție, sau măcar a rămas cu o temă de gândit”, a mai adăugat ea.

De menționat că actorii TeatrUngheni vor reveni cu acest spectacol pe scena Palatului de Cultură și pe 18 ianuarie pentru cei care nu au reușit să-l privească, iar în februarie ei promit că vor ieși pe scenă cu o nouă premieră.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *