Reguli mai stricte pentru școlile auto. Unele ar putea rămâne fără acreditări

Imagine simbol, sursa: realitatea.md

Statul schimbă macazul, iar școlile auto a căror studenți nu vor fi suficient de bine pregătiți pentru a susține examenul auto la Agenția Servicii Publice, ar putea rămâne fără acreditări și dreptul de a înmatricula elevi noi. O spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care a prezentat un proiect de lege în acest sens la Guvern. Potrivit documentului, toate școlile auto vor trece o evaluare a promovabilității care va începe în luna ianuarie 2025. O procedură similară a fost desfășurată și în ianuarie 2024, scrie realitatea.md.

„Vă aduceți aminte că am avut un exercițiu de evaluare a promovabilității, pe care l-am făcut anul trecut și pe care o să-l repetăm acum la începutul lunii ianuarie, unde evaluăm în ce măsură absolvenții școlilor de auto reușesc să susțină proba practică și teoretică la ASP. Ceea ce se modifică este că prevedem niște standarde minime pe care trebuie să le atingă școlile începând cu anul 2026. Am discutat cu școlile și am agreat următorii parametri. Din a doua încercare trebuie să aibă o rată de promovabilitate de cel puțin 50% la partea teoretică și de 30% la proba practică. Dacă lucrurile nu arată bine, au jumătate de an pentru a rezolva. Dacă după jumătate de an nu se rezolvă, se suspendă dreptul de a îmatricula persoane noi, iar dacă nici după un an de zile, din momentul constatării abaterilor, nu se rezolvă, există posibilitatea de retragere a acreditării. De principiu, primele retrageri s-ar putea produce tocmai în 2027. Au mai mult decât suficient timp să ajusteze procedurile pe intern, ca să se asigure că absolvenții sunt suficient de bine pregătiți înainte să meargă la ASP”, a precizat Dan Perciun.

Amintim că în luna mai 2024, Ministerul Educației a anunțat că nicio școală auto din Republica Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B. Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto.

Potrivit normelor legale, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% – la proba practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *