La Ungheni: O zi de testare voluntară și confidențială, în contextul Zilei Mondiale de Combatere a Infecției HIV/SIDA

HIV rămâne în continuare o problemă majoră de sănătate publică. În acest context, mâine, 3 decembrie, secția AMSA de la Spitalul Raional Ungheni, organizează o zi de testare voluntară și confidențială la HIV/SIDA.  Astfel, toți doritorii pot merge în cabinetul 122 de la etajul 1 din cadrul policlinicii (str. Romană 27) pentru a se testa. Testarea va fi realizată cu respectarea celor mai stricte condiții de confidențialitate și doar după obținerea consimțământului informat din partea participanților.

„Este important ca fiecare persoană să știe despre HIV, cum poate fi prevenit și cum poate fi tratat. Testarea regulată și informarea corectă sunt pașii principali pentru a preveni răspândirea acestui virus și pentru a ajuta persoanele care trăiesc cu HIV să aibă o viață sănătoasă”, se arată într-o postare a Spitalului Raional Ungheni pe rețelele sociale.

Potrivit pecialiștilor de la Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni, în raionul Ungheni, în 11 luni ale anului 2024 au fost înregistrate 25 cazuri noi de infecție cu HIV și două cazuri de maladia SIDA, inclusiv nouă decesuri. Menționăm că în luna mai, la Ungheni, în evidența medicului infecționist erau 141 de persoane infectate cu HIV, dintre care 19 în stadiu SIDA (12 bărbați și 7 femei). Din cele 141 de persoane, 3 erau copii.

În același timp, în Republica Moldova, în primele 10 luni ale anului 2024 au fost confirmate 609 cazuri noi de infecție cu HIV şi 180 cazuri de maladia SIDA. Iar în 2023 au fost înregistrate 796 cazuri noi de infecție cu HIV și 221 cazuri de maladia SIDA, inclusiv 91 de persoane au decedat din cauza infecției cu HIV.

Specialiștii de la Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni menționează că în Republica Moldova sunt disponibile şi se implementează cu succes servicii de testarea rapidă pe bază de sânge capilar, servicii de prevenire HIV prin intermediul aparatelor vending și clinicilor mobile. De asemenea, tratamentul antiretroviral, al infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere 1 şi post-expunere aceste servicii se acordă conform protocoalelor naţionale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății și UNAIDS.

Actualmente, 8500 persoane ce trăiesc cu HIV beneficiază de tratament antiretroviral.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *