Cum utilizăm focurile de artificii în perioada sărbătorilor de iarnă
Utilizarea necorespunzătoare a artificiilor, în perioada sărbătorilor de iarnă, poate provoca tragedii. Atât Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), cât și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) avertizează cetățenii asupra pericolelor asociate lansării de materiale pirotehnice și subliniază importanța respectării regulilor de siguranță, transmite IPN.
Specialiștii atrag atenția că lansarea focurilor de artificii implică riscuri majore, precum incendii, arsuri sau traumatisme, precum și diverse alte incidente grave. „Pentru a preveni situațiile de risc, îndemnăm cetățenii să evite utilizarea materialelor pirotehnice și să respecte cu strictețe regulile antiincendiare. Așa am fi cu toții în siguranță și ne-am bucura deplin de sărbători”, avertizează reprezentanții IGSU.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă cetățenii să evite folosirea materialelor pirotehnice în perioada sărbătorilor de iarnă, subliniind impactul negativ asupra sănătății oamenilor și animalelor. Artificiile provoacă stres extrem animalelor de companie și păsărilor, iar sunetele puternice și luminile intense le pot dezorienta sau chiar determina pierderea auzului.
Pentru a proteja viețuitoarele și mediul înconjurător, ANSA recomandă renunțarea la artificii și adoptarea măsurilor de siguranță. În cazul în care oamenii optează, totuși, pentru artificii, sunt sfătuiți să le procure de la comercianți autorizați, evitând produsele vândute ilegal în piețe sau pe stradă.
„Articolele pirotehnice trebuie etichetate corect, în limba de stat, și să includă instrucțiuni clare de utilizare. Este interzisă comercializarea acestor produse către minori. Îndemnăm cetăţenii, în special părinţii şi pedagogii, ca de comun să întreprindem măsurile corespunzătoare pentru a nu admite utilizarea produselor pirotehnice de către minori, pentru a evita incidentele”, explică direcția comunicare din cadrul MAI.
Un alt aspect important este locul și modul de lansare. „Lansarea artificiilor de pe balcoane, în holuri, curți aglomerate, lângă clădiri sau vehicule, în spații forestiere sau în zone cu acces limitat este strict interzisă. Declanșarea focurilor de artificii trebuie făcută doar în spații deschise, la o distanță sigură de persoane și de obiecte inflamabile”, precizează salvatorii.
Persoanele care manevrează articole pirotehnice trebuie să fie lucide, evitând utilizarea materialelor sub influența alcoolului sau a medicamentelor. Fumatul și focul deschis în apropierea pirotehnicelor sunt de asemenea interzise. În cazul în care un produs nu funcționează corespunzător, acesta nu trebuie atins sau reaprins înainte de trecerea unui interval de cel puțin 15 minute.
Pompierii subliniază că măsurile de siguranță nu se limitează doar la artificii. În procesul de decorare a casei și a pomului de Crăciun, bradul nu trebuie amplasat în apropierea surselor de căldură sau a materialelor combustibile, cum ar fi perdelele sau mobilierul. „Este interzisă aprinderea lumânărilor lângă brad, iar instalațiile electrice trebuie deconectate pe timp de noapte sau atunci când locuința este părăsită”, accentuează pompierii.
„Pentru a vă bucura de sărbători fără incidente, tratați cu responsabilitate utilizarea materialelor pirotehnice. Un comportament responsabil poate salva vieți. Respectând regulile de siguranță, ne bucurăm cu toții de magia sărbătorilor”, este mesajul comun al IGSU și MAI.
Lasă un răspuns