ANSA: Atenție la pește și la produsele din pește
Indiferent de perioada anului, peștele se află în topul alimentelor preferate de către consumatori. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia.
În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), vine, și în acest an, cu recomandările de rigoare pentru a reaminti consumatorilor despre faptul că, peștele și produsele din pește sunt alimente perisabile care, nefiind depozitate în condiții riguroase, se pot altera ușor și prezintă pericol pentru sănătate.
Astfel, specialiștii ANSA îndeamnă consumatorii să se informeze corect și să aleagă, în cunoștință de cauză, peștele și produsele din pește, reieșind din următoarele recomandări:
Dacă alegeți peștele viu, atenție la:
- semnele de vitalitate;
- tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;
- ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă;
- branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități;
- solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
- musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.
Atenție la unitățile de comercializare a peștelui viu!Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar!
Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, observați:
peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.
!!! Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară!
Peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat):
- temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
- aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
- după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine.
- înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic,
- nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheaţă în exces sau cu glazura de gheaţă discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar!
Peștele prelucrat (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.
Peștele afumat la rece :temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.
Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore.
Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.
Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul şi lipsa ambalajului ermetic.
La comercializarea caviarului se va lua în considerație:
– aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
– consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).
DE REȚINUT! Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.
Stimați consumatori! Procurați produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Expresul
Lasă un răspuns