16 Zile de activism împotriva violenței în baza de gen – și la Călărași
Pe 26 noiembrie, în preajma Zilei internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, la Călărași a fost dat startul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.
Acțiunea, care se desfășoară în aceste zile la nivel global, are drept scop prevenirea şi combaterea violenței asupra femeilor. Astfel, în cadrul evenimentului de la Călărași, A.O. Centrul de Drept al Femeilor a semnat un acord de colaborare cu nouă inspectorate de poliție din întreaga țară, nu doar de la Călărași, ci și de la Strășeni, Criuleni, Ialoveni, Hîncești, Dubăsari, Drochia, Râșcani și Glodeni.
Potrivit participanților la întrunire, parteneriatul marchează un pas esențial în combaterea violenței în bază de gen și sprijinirea victimelor acestui fenomen, iar printre principalele scopuri punctate în acord se înscriu: consolidarea cooperării între autorități și organizațiile societății civile; îmbunătățirea intervențiilor în cazurile de violență în bază de gen și crearea unui mediu sigur pentru victime prin asistență eficientă și protecție.
Astfel, organizatorii Campaniei „16 Zile de Activism la Călărași” promovează toleranța zero față de violență și îndeamnă comunitatea să se implice activ. „Împreună, prin implicare și acțiuni comune, putem construi o societate în care fiecare persoană se simte respectată și în siguranță”, a declarat Elena Bădărău, Inspector Superior la Inspectoratul de Poliție Călărași. Dânsa a reiterat că această campanie servește drept o „reamintire a necesității urgente de a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor de pretutindeni”.
„Prevenirea şi combaterea violenței, precum şi protecția victimelor violenței în familie este una dintre prioritățile Poliției, în acest sens fiind întreprinse măsuri concrete pentru a putea proteja victima în caz de violență. Salut eforturile depuse de instituțiile statului în parteneriat cu organizațiile non-guvernamentale din Republica Moldova, în vederea eradicării fenomenului violenței și aduc mulțumiri pentru susținerea continuă acordată în acest sens” a menționat șeful adjunct al IGP, Alexandru Bejan, prezent la eveniment.
Așa cum se obișnuiește de câțiva ani, pe parcursul celor 16 zile la Călărași vor fi organizate un șir de activități de sensibilizare. Campania se desfășoară între 25 noiembrie și 10 decembrie, un interval simbolic ce leagă două date importante: Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor și Ziua Drepturilor Omului. Acest lucru subliniază faptul că dreptul la o viață fără violență este un drept fundamental al fiecărei persoane.
„Campania dată reprezintă o chemare la solidaritate din partea tuturor cetățenilor. Suntem convinși că fecare gest contează: fie că se denunță actele de violență, se sprijină victimele, sau se promovează respectul în relațiile interumane”, a declarat pentru „Expresul” Mihail Jacota, viceprimarul orașului Călărași. El a mai adăugat că primăria se angajează să rămână un partener de încredere în lupta pentru o societate fără violență, mai ales că la ora actuală, inclusiv și la Călărași, violența în familie rămâne a fi un fenomen dureros, cu un impact devastator asupra tuturor. „Într-o societate sănătoasă, violența nu trebuie să își găsească locul sub nicio formă”, a punctat viceprimarul.
Polițiștii de la Călărași, care și-au conjugat eforturile cu alte opt inspectorate din țară, atenționează asupra faptului că implicarea fiecărui membru al societății este esențială. ”Îndemnăm femeile și comunitatea să raporteze cazurile de violență și să solicite suport la linia telefonică 0-8008-8008, disponibilă non-stop, sau să se adreseze autorităților competente”, se arată într-un comunicat emis de instituție.
În cadrul evenimentului au fost semnate acorduri de colaborare între Asociația Obștească Centrul de Drept al Femeilor și 9 Inspectorate de poliție din țară, (Călărași, Strășeni, Criuleni, Ialoveni, Hîncești, Dubăsari, Drochia, Rîșcani și Glodeni), parteneriat care marchează un pas esențial în combaterea violenței în bază de gen și sprijinirea victimelor acestui fenomen.
Lasă un răspuns