Meteorologii au emis cod galben de vreme severă: Lapoviță, polei și vânt puternic

Foto simbol. Sursa: igp.gov.md

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben pentru perioada 21-23 noiembrie 2024, anunțând o schimbare bruscă a vremii pe teritoriul Republicii Moldova. Aversele, lapovița și vântul puternic sunt principalele fenomene vizate.

Pe parcursul intervalului, se vor înregistra precipitații de 7 și 12 litri pe metru pătrat în decurs de 12 ore, care vor începe sub formă de ploaie și se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, mai ales în nordul și centrul țării. Se vor forma depuneri de polei și ghețuș pe drumuri.

Vântul va atinge intensificări de până la 18 m/s, iar pe 21 noiembrie temperatura medie a aerului va scădea brusc cu 5-7 grade. Aceste situații pot influența mobilitatea și desfășurarea activităților cotidiene.

Codul galben aduce fenomene periculoase ce pot afecta transportul și activitățile zilnice. Prudența este cheia pentru a trece cu bine prin această perioadă de instabilitate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ atenționează cetățenii despre măsurile de securitate în urma schimbării bruște a vremii. Schimbările atmosferice sunt cauzate de deplasarea unor fronturi atmosferice asociate unui ciclon atlantic, care urmează să traverseze țara noastră în noaptea de 21 noiembrie.

Potrivit IGSU, în contextul instalării în perioada 21 – 23 noiembrie 2024 a codului galben de precipitații sub formă de ploaie, care se va transforma treptat în lapoviță și ninsoare, în special în nordul și centrul țării, specialiștii vin cu un șir de recomandări. În acest sens, oamenii sunt rugați să monitorizeze permanent buletinele informative, dar și avertizările lansate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Autoritățile îndeamnă conducătorii auto să fie foarte vigilenți în trafic, deoarece sunt prognozate depuneri de lapoviță și polei, dar și formarea ghețușului pe drumuri. Șoferii sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculele cu pneuri antiderapante, să mențină regimul de viteză, dar și să respecte distanța de deplasare în timpul circulației pe drumurile naționale.

Totodată, populația este îndemnată să vizualizeze în regim permanent harta traseelor cu risc sporit de înzăpezire (accesați https://dse.md/node/11421) pentru a ști care sunt zonele cu pericol care trebuie evitate. În caz că ați rămas blocați sau sunteți într-o altă situație de risc, apelați Serviciul 112, comunicând operatorilor locația și informația corectă și clară, în așa fel ca serviciile specializate să poate interveni de urgență pentru a acorda suportul necesar.

De asemenea, oamenii sunt rugați să respecte regulile antiincendiare la exploatarea surselor de încălzit, cum ar fi sobele, cazanele, dar și aparatele electrice. Cetățenii sunt îndemnați să nu obtureze canalele de ventilare, să nu suprasolicite sobele, iar pentru evitarea intoxicațiilor cu monoxid de carbon să aerisească permanent încăperile unde are loc arderea. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în etate, dar și minorilor, aceștia trebuie supravegheați și ajutorați în vederea evitării unor situații de risc.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *