La sfârșitul acestei săptămâni va demara campania de împădurire. Cum poți participa
Pe 16 noiembrie 2024, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Mediului și Agenția ”Moldsilva” invită întreaga societate la acțiuni de plantare a puieților forestieri, desfăşurate sub egida instituției prezidențiale a Republicii Moldova. Campania de plantare din această toamnă este deja în derulare pe terenurile alocate de autoritățile publice locale, pe cele 440 de sectoare din cadrul a 160 de primării, precum și în fondul forestier gestionat de entitățile silvice teritoriale. În perioada 16 – 17 noiembrie plantări vor avea loc și în raionul Ungheni în următoarele localități: Boghenii Noi, Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița și Sculeni. În raionul Călărași, în localitățile: Vălcineț, Sipoteni și Tuzara.
În toamna curentă, silvicultorii din cadrul Agenției ”Moldsilva” au pregătit pentru plantări terenuri cu suprafața totală de peste patru mii de hectare și 26 milioane de puieţi (stejar, frasin, salcâm, arțar ş.a.). Circa 3300 ha din acestea vor fi plantate cu puieți forestieri pe terenurile locale publice.
Pentru doritorii de a se alătura Campaniei de plantare, Moldsilva propune câțiva pași pentru a identifica rapid terenurile disponibile din apropierea regiunii în care locuiesc.
„Veți putea să vă deplasați comod și eficient către zonele de plantare desemnate în cadrul campaniei. Pentru asta accesați pagina web www.moldsilva.gov.md şi rubrica „Participă la plantări toamna 2024” pe care o găsiţi în partea stângă sus a paginii; la accesarea acestei rubrici veţi fi redirecţionat spre un tabel centralizator, în care se regăsesc datele despre terenurile şi sectoarele disponibile pentru plantări din raza de activitate a entităţilor silvice teritoriale ale Agenţiei „Moldsilva”; decideţi timpul şi locația în care vă este comod să participaţi şi luaţi legătura cu persoana coordonatoare din cadrul Agenţiei „Moldsilva”, tel. 069649784 (pentru plantările din 16.11.2024 este important să reușiți această coordonare până la 13.11.2024 pentru planificarea oportună a resurselor necesare)”, explică Moldsilva.
Republica Moldova desfășoară, în perioada anilor 2023-2032, Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, o inițiativă a președintelui ţării, Maia Sandu, ce preconizează nu mai puțin de 145 000 ha de păduri plantate și reabilitate.
Expresul
Lasă un răspuns