De ce medicamentele de tratare a dependenței de fumat au dispărut din Moldova

Terapia de substituție a nicotinei este considerată una dintre cele mai efective metode de tratament a dependenței de fumat. Aceasta presupune administrarea de medicamente pentru a reduce sau suprima simptomele de sevraj prin furnizarea unor doze controlate de nicotină, deschide.md.
În Republica Moldova, însă, pastilele, gumele de mestecat, spray-urile și alte produse cu nicotină au dispărut acum câțiva ani de pe piață din cauza politicilor riguroase de reglementare a pieței farmaceutice. Prin urmare, fumătorii nu au acces la niciun produs de acest gen. Recent, Ministerul Sănătății a înaintat un proiect de lege prin care propune interzicerea pliculețelor cu nicotină, utilizate în unele state în tratamentul dependenței de fumat.

În iunie 2024, Organizația Mondială a Sănătății a publicat protocolul clinic internațional pentru tratamentul dependenței de fumat. Terapia de substituție a nicotinei este calificată de OMS ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de renunțare la fumat.

„În prezent, în Moldova nu există niciun medicament pentru tratarea dependenței de nicotină. La un moment dat, pe o perioadă scurtă de timp, au fost accesibile câteva produse pentru terapia de substituție a nicotinei, precum spray-ul și gumele de mestecat, dar acestea au fost disponibile doar până în 2021. Medicamente precum bupropionul, vareniclina și plasturii cu nicotină nu au fost disponibile și nici nu au fost înregistrate în registrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale”, a declarat specialistul în domeniul adicțiilor, Grigore Garaz, psihiatru-psihoterapeut.

Fostul manager al companiei Johnson & Johnson în Moldova, Svetlana Maslikov, a declarat că, acum câțiva ani, autoritățile moldovenești au început să intervină în activitatea companiilor farmaceutice încercând să controleze excesiv piața, iar mulți producători originali au plecat sau și-au redus prezența în țară.

„Pentru orice companie farmaceutică care are în portofoliu un medicament pentru tratarea dependenței de nicotină, piața din Moldova, cu 27,6% din populație fumătoare, reprezintă o adevărată mină de aur. Există însă un „dar” foarte important: din cauza reformelor implementate privind înregistrarea, stabilirea prețurilor și reglementarea medicamentelor, vânzarea acestora în Moldova a devenit pur și simplu neprofitabilă. Drept urmare, multe dintre companiile farmaceutice au părăsit piața moldovenească. Unele dintre ele și-au închis reprezentanțele, cedând drepturile de distribuție unor importatori mari și lăsând doar o parte din portofoliul lor de produse, în timp ce altele au ieșit complet de pe piață. Printre companiile care și-au închis reprezentanțele în Moldova se numără: Novartis, Pfizer, Roche, Johnson & Johnson, Boehringer, Takeda, Sanofi, Astellas Pharma și altele”, a precizat Svetlana Maslikov.

Johnson & Johnson este compania producătoare a singurului medicament care a fost disponibil pentru terapia de substituție a nicotinei, „Nicorette”.

„Reprezentanța companiei a fost închisă în 2020, iar până la sfârșitul anului 2021, s-au vândut toate stocurile rămase în țară. Piața din Moldova este foarte complicată din punct de vedere al reglementărilor, mică și neatractivă. Puținele companii care au riscat și au devenit jucători pe piața locală se confruntă cu lipsa de profitabilitate. În 2023, Ministerul Sănătății a introdus o serie de modificări în procesul de formare a prețurilor, eliminând cerința ca producătorii să înregistreze în Republica Moldova media celor mai mici trei prețuri din țările de referință. Agenția a cerut cel mai mic preț din Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, însă acest lucru nu a reușit să atragă înapoi niciun producător original pe piață”, a adăugat Svetlana Maslikov.

Anterior, fostul directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, a confirmat că fumătorii din Moldova pot beneficia gratuit doar de consiliere, nu și de medicamente.

„Avem acoperite recomandările de bază din partea asistenței medicale primare, cât și consilierea psihologică a specialistului și desemnarea unui tratament medicamentos. Însăși medicamentele nu sunt acoperite și nu prea sunt disponibile pe piața Republicii Moldova. Acestea pot fi procurate din România, pentru că la noi în țară nu sunt înregistrate la Agenția Medicamentului. Dacă ar fi acoperite de asigurări, ele ar fi prezente pe piață”, a adăugat directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Experții afirmă că Ministerul Sănătății introduce anual modificări la legislația privind controlul tutunului, însă acestea nu reușesc să sprijine efectiv fumătorii în procesul de renunțare la fumat.

„Potrivit celor mai recente date, 27,6% din populația țării utilizează zilnic produse din tutun, dar nu beneficiază de un tratament adecvat. Sistemul de sănătate din Moldova sprijină fumătorii doar prin sfaturi privind renunțarea la fumat. Nu există terapie accesibilă, nu există un suport cuprinzător, se tratează doar patologiile asociate, dar nu și cauza principală”, a declarat Constantin Buceațchi, directorul Centrului de Neurologie și Neuroreabilitare Neurokos.

Recent, Ministerul Sănătății a venit cu noi modificări la Legea privind controlul tutunului. Propunerile includ restricții suplimentare asupra fumatului în spațiile publice, interzicerea pliculețelor cu nicotină, redefinirea produselor fără fum și obligativitatea introducerii pictogramelor pe ambalajele acestora.

Expresul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *