Statistici alarmante. Anul trecut 21 de femei și-au pierdut viața din cauza violenței în familie

Imagine simbol: gardianul.md

Statistici alarmante în Republica Moldova. În anul 2023, din cauza violenței în familie, 21 de femei și-au pierdut viața. Informația a fost făcută publică de secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Daniela Misail-Nichitin, în cadrul unei emisiuni televizate, scrie breakingnews.md.

„Cu regret, încă înregistrăm cazuri de vătămare corporală gravă și decese. În 2023, au fost înregistrate 21 de femei care și-au pierdut viața urmare a violenței în familie”, a menționat Daniela Misail-Nichitin.

Totodată, potrivit secretarului de stat al MAI, aceste cazuri de deces sau vătămare corporală gravă sunt analizate pe platforma Comisiei de analiză și monitorizare a cazurilor soldate de deces și vătămare corporală gravă.

„Este comisia secretariatul căreia este asigurat de Ministerul Afacerilor Interne și scopul acestei este de a analiza obiectiv fiecare caz în parte astfel încât să putem toate autoritățile centrale dar și reprezentanții societății civile care sunt membrii acestei comisii să venim cu îmbunătățiri ale mecanismului de răspuns la cazurile de violență în familie”, a mai spus Daniela Misail-Nichitin.

În Republica Moldova, violența de orice formă și grad este interzisă prin lege. Actele de violență trebuie raportate la Poliție sau la numărul de urgență 112. În același timp, victimele sunt îndemnate să apeleze după ajutor la Centrul de Justiție Familială al Poliției, un serviciu non-stop de tip multi-disciplinar, cu toți specialiștii în același spațiu, destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale agresate de către partenerul intim, soț sau alte persoane.

Scopul Centrului este de a asigura un răspuns intersectorial prompt la cazurile de violență față de victime, centrat pe necesitățile acestora, prin oferirea serviciilor de asistență specializată, protecție și accesul la justiție prin prestarea serviciilor integrate sub același acoperiș.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *