Nu uitați: În curând Republica Moldova va trece la ora de iarnă

Imagine-simbol www.adevarul.ro

În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie, Republica Moldova trece la ora de iarnă și ceasul este mutat cu o oră în urmă, ora 4:00 devenind ora 3:00. În 2024, acele ceasornicului vor fi mutate în noaptea de 26 spre 27 octombrie. Prin trecerea la ora de iarnă, ziua de 27 octombrie va avea 25 de ore.

Sistemul orei de iarnă şi de vară presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, cu scopul de a conserva energiei. Ora de iarnă este considerată ora standard, scrie zdg.md.

Pe 20 octombrie 2021, Guvernul Republicii Moldova a aprobat avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Prim-ministra de atunci, Natalia Gavrilița, a anunțat că R. Moldova, totuși, va trece la ora de iarnă întrucât Consiliul European nu a votat deocamdată măsura privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Ideea schimbării orei a fost introdusă în SUA în timpul Primului Război Mondial, cu scopul de a reduce consumul de energie, în contextul deficitului de combustibil, astfel încât vara oamenii să poată aprinde lumina mai târziu. În Regatul Unit și Germania ora de vară a fost introdusă în aceeași perioadă pentru a conserva cărbunele. Legea a fost abolită la sfârșitul războiului, dar a revenit în anii 1980, când criza globală a petrolului a determinat revenirea necesității de a economisi resursele, scrie sursa citată.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *