Noaptea detectivilor de carte: aventuri, mistere și picturi la biblioteca publică raională

Mister, detectivi, dispariție, căutare, indicii și amprente. Aceștia au fost termenii cei mai des utilizați vineri, 27 septembrie, la Biblioteca Publică Raională (BPR) „Dimitrie Cantemir”. Biblioteca a fost gazda celei de-a XV-a ediție a Nocturnii Bibliotecilor, desfășurată sub genericul „Noaptea detectivilor de carte – mistere literare, rezolvare de enigmă, incursiuni în lumea romanelor polițiste”.

Evenimentul, parte dintr-o inițiativă amplă organizată în toate bibliotecile din Republica Moldova și România, a oferit celor prezenți o călătorie fascinantă în lumea detectivilor și a misterelor literare.

Astfel, un grup de copii care frecventează Școala de Arte Plastice „Raisa Cojocaru”, au avut însărcinarea să citească fragmente din cărți și să ilustreze scenele descrise. Sârguincioși, micii pictori însoțiți de către profesoara Antonina Cebotari, au lucrat în echipe și au realizat trei picturi în care câinele era protagonistul. Surpriza Nocturnii a fost prezența lui Anzor, un câine de 6 ani, specializat în detectarea explozibililor, din cadrul Direcției Regionale Vest a Poliției de Frontieră. Acesta a captat atenția tuturor, mai ales a celor mici, care au avut ocazia să interacționeze cu el.

După sesiunea artistică, participanții au fost implicați într-o aventură interactivă: o vânătoare de comori și dezlegare de mistere, care le-a testat abilitățile de observație și spiritul de detectiv. „Mi-a plăcut foarte mult să particip la Nocturna Bibliotecilor. De mică sunt pasionată de detectivi, iar programul diversificat m-a surprins plăcut. Ne-am distrat enorm căutând obiectul dispărut”, a spus Evelina Rudei, una dintre participante.

Diana Doroftei, elevă la Liceul „Vasie Alecsandri” din Ungheni, dar și voluntară la American Corner, a revenit din Statele Unite ale Americii, prin intermediului Programului Flex. Acolo a urmat un curs de criminologie și a venit la bibliotecă pentru a împărtăși din cunoștințele sale, unde a organizat un atelier practic în care copiii și-au analizat amprentele.

„Am rămas impresionată de câine și chinologul din cadrul Poliției de Frontieră. Căutarea de comori a fost interactivă și ne-a dezvoltat atenția și spiritul de observare. Iar la final, am avut ocazia să-mi analizez amprenta, ce formă are și care sunt caracteristice ei. Dat fiind faptul că e sfârșit de săptămână, am fost foarte încântată că am putut să-mi petrec o după amiază plină de activități interesante, dar în același timp relaxante”, a menționat una dintre participante, Ilinca Bria.

De menționat că, evenimentul cultural anual de activare nocturnă a bibliotecilor este inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova și are drept scop facilitarea accesului comunității la resursele bibliotecilor într-un mod interactiv și inedit, stimulând creativitatea, dialogul intercultural și participarea activă la viața culturală și educativă.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *