Lidia Covată, femeia care le reușește pe toate și depune suflet în tot ceea ce face

Lidia Covată din satul Todirești, în vârstă de 61 de ani, este o femeie puternică, curajoasă, care a crescut șapte copii și acum se bucură de dragostea celor 12 nepoți, pe care tot ea i-a crescut în primii lor ani de viață. Ani buni a stat lângă copiii și nepoții ei, în Spania, dar acum patru ani a decis că e timpul să se întoarcă acasă.

„Suntem o familie numeroasă, am șapte copii. Toți sunt plecați de ani buni în același oraș din Spania – Vitoria. Și eu am fost acolo timp de șase ani, mi-am crescut nepoții. Am 12 nepoți, dintre care doi s-au născut în Moldova, iar restul în Spania. Acum patru ani m-am întors definitiv acasă, dar dorul de copii și nepoți rămâne întotdeauna.”

Între timp, un fecior de-al Lidiei Covată, a investit banii câștigați în Spania și și-au cumpărat o livadă de nuci. Acum femeia are grijă de acea livadă, cu o suprafață de șase hectare. Ea a curățat copacii când erau mici, ea le-a dat o formă, ea a  avut grijă ca totul să fie perfect. „Băiatul vine doar la sezon, să mă ajute, dar eu mă pricep la toate muncile agricole pentru că am lucrat cândva îmn colhoz, la vii și livezi. Plus la asta și internetul mă mai ajută”, spune Lidia Covată.

Toamna, după ce strânge roada, nucile le dă oamenilor din sat să le spargă, după care colectează miezul și-l vinde. „Banii pe care îi facem îi reinvestim în continuare, în tehnică, dar încă nu am reușit să ne scoatem cheltuielile. Poate în viitor…”, spunea femeia.

Munca la livadă nu este ușoară, mai spune ea, dar o face cu dragoste și dăruire. Niciodată nu s-a temut de muncă, sau de greutăți. A mers întotdeauna cu fruntea sus și s-a descurcat în toate. Lidia Covată nu este doar o agricultoare pricepută, ci și o femeie care a învățat să se descurce singură în toate aspectele vieții. Conduce și tractorul atunci când e nevoie. Iar la 58 de ani și-a luat și permisul de conducere, pentru că avea nevoie stringentă de el.

Și chiar dacă viața la sat este una solicitantă, Lidia și-a găsit timp să își împlinească un vis din copilărie – să cânte. De un an de zile este membră a ansamblului „Tudorițele” din localitate. „De mică am iubit muzica. Am cântat la școală, dar nu am avut posibilitatea să studiez la o școală de muzică, pentru că mama nu m-a lăsat. Apoi, la 18 ani mi-am întemeiat familia. Dar acum, când toți copiii sunt la casele lor, mi-am permis să îmi împlinesc acest vis. Cânt atât solo, cât și în formație”, spune ea.

Privind în urmă, Lidia Covată spune că, dacă ar putea întoarce timpul, ar fi urmat o carieră în muzică: „Profesia mi-aș fi schimbat-o. Aș fi făcut muzică. Dar sunt mândră de ceea ce am realizat – copiii mei, nepoții mei. Am o familie frumoasă și numeroasă. Dar cred că și cursul vieții mi l-aș schimba”

Deși și-ar dori ca peste ani toți copiii ei să se întoarcă acasă, femeia înțelege că viața lor este acum legată de Spania. Ei și-au aranjat deja viața acolo. „Dar nu se știe, poate într-o zi…”, spune ea.

Lidia Covată este un exemplu de femeie care, prin muncă și dăruire, a reușit să își împlinească visele și să își crească o familie numeroasă și unită. Se mândrește cu tot ce a realizat și-i mulțumește Domnului că este sănătoasă și poate să le facă pe toate.


Articol realizat în cadrul proiectului „Echilibru Feminin” implementat de Asociația Obștească Baștina Frăsînești sub egida Platforma pentru Egalitate de Gen, cu susținerea Gender-Centru, Proiectul face parte dintr-un program de abilitare a organizațiilor conduse de femei în eforturile de a preveni și de a răspunde violenței bazate pe gen. Această inițiativă este susținută de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și finanțată de Regatul Unit al Marii Britanii.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *