La 110 ani de la trecerea sa în neființă, „romancierul de la Dănuțeni”, Dumitru C. Moruzi, a fost comemorat la Ungheni
La 110 ani de la trecerea în neființă a lui Dumitru C. Moruzi, cunoscut ca „romancierul de la Dănuțeni”, pe 10 octombrie, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Dănuțeni, a fost organizat un eveniment de comemorare în fața cavoului tatălui său, prințul Constantin Moruzi. Peste 100 de participanți – locuitori ai orașului, cercetători din Chișinău și Iași, elevi, profesori și reprezentanți ai administrației publice locale au fost prezenți la acest eveniment.
Cu o zi înainte însă, Dumitru C. Moruzi a fost comemorat la Iași, la cimititul „Eternitate”, acolo unde este îngropat. „Ieri a fost comemorat la Iași, acum este comemorat la Ungheni, locul în care este îngropat tatăl său, Constantin Moruzi, în Dănuțeni, unde Dumitru și-a petrecut o bună parte din copilăria sa. Urmează ca și în continuare să le purtăm cinste acelor mari patrioți ai neamului nostru care, dintotdeauna, și-au dorit să unească neamul nostru ”, a mai menționat Eduard Balan, viceprimarul de Ungheni.
De notat că mormântul său de la Iași, aflat acum câteva luni în paragină, a fost restaurat în totalitate, urmare a demersului lui Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, Vasile Iucal, cu implicarea nemijlocită a primarului de Iași, Mihai Chirica, a Complexului Muzeal Moldova-Iași și Ateneului Național Iași. De altfel, tot la inițiativa lui a fost renovat și cavoul prințului Constantin Moruzi, tatăl scriitorului, care se află la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Dănuțeni, fiind abandonat timp de 75 de ani. Vasile Iucal speră ca aceste locuri să devină puncte de atracție pentru turiști și elevi, dornici de a descoperi istoria și cultura familiei Moruzi.
În luna septembrie, Muzeul de Istorie și etnografie din Ungehni a lansat un concurs pentru elevii din instituțiile din municipiu, dar și raion, consacrat vieții și operei scriitorului Dumitru Constantin Moruzi, cu tema „Romancierul de la Dănuțeni”, Dumitru C. Moruzi, un fenomen al literaturii române unic și irepetabil”. Concursul a fost consacrat comemorării scriitorului Dumitru C. Moruzi la împlinirea a 110 ani de la trecerea sa în neființă (9 octombrie 1914). Potrivit organizatorilor, scopul concursului a fost familiarizarea tinerei generații cu opera scriitorului Dumitru Constantin Moruzi, personalitate de mare valoare pentru cultura română și pentru comunitatea Ungheniului.
„Opera lui Dumitru Moruzi este plină de idei valoroase, relevante și astăzi”, a menționat Silvia Corlăteanu-Granciuc, doctor în istorie și cercetătoare la Institutul de Istorie din Chișinău la eveniment.
Astfel, în cadrul evenimentului, participanții la concurs au fost premiați cu seturi de cărți și diplome.
NOTĂ: Scriitorul Dumitru C. Moruzi s-a născut la 2 iulie 1850 la Iași. În virtutea unor cauze istorice, familia sa, descendentă din domnitori ai Țării Moldovei, a fost nevoită să se stabilească în Basarabia, cumpărând, în 1861, moșia Dănuțeni, azi cartier al municipiului Ungheni.
Aici, la curtea tatălui său, prințul Constantin Moruzi, a copilărit și a trăit o parte din tinerețe,
A început să scrie târziu, spre finele vieții, la îndemnul și încurajarea marelui istoric Nicolae Iorga. Cea mai mare parte a operei lui D. C. Moruzi evocă destinul românilor basarabeni sub ocupația țaristă în secolul al XIX-lea. Pe timpul regimului sovietic, scrierile lui D. C. Moruzi au fost interzise din cauza adevărului istoric pe care îl conțineau privind identitatea națională a românilor basarabeni. În prezent, numele lui Dumitru C. Moruzi îl poartă biblioteca din sectorul Dănuțeni al municipiului Ungheni.
Tatiana Tesliuc
Lasă un răspuns