Întreprinderea Silvică Ungheni: Bilanțul lucrărilor forestiere și măsură pentru asigurarea populației pentru iarnă

Imagine simbol, sursa: digi24

Întreprinderea silvică „Silva-Centru” din raionul Ungheni a anunțat bilanțul lucrărilor efectuate până în prezent, conform planului pentru anul 2024 și a detaliat măsurile preconizate pentru asigurarea populației cu lemn de foc în perioada rece.

Până la acest moment, pe o suprafață totală de 664,2 hectare au fost executate lucrări de îngrijire forestieră, cum ar fi curățirea, răriturile și igiena selectivă. În urma acestor lucrări, s-a extras un volum brut de 5459 metri cubi de lemn, dintre care 4271 metri cubi reprezintă lemn de foc. Totodată, s-au efectuat lucrări de produse principale, incluzând tăierile de conservare și regenerare, pe o suprafață de 113,8 hectare, de unde au fost extrași 11062 metri cubi de lemn, dintre care 8308 metri cubi au fost destinați pentru lemn de foc. „Majoritatea produselor lemnoase rezultate din aceste lucrări au fost deja realizate către populație. În prezent, mai rămân în sold 2116 metri steri de lemn de foc, care sunt destinați vânzării către locuitorii raionului. Acest volum este stocat în parchetele de rărituri și igienă selective, exploatate în primele nouă luni ale anului curent”, a declarat Ion Ciocan, directorul „Silva-Centru” Ungheni.

În cadrul planului pentru primul trimestru al anului 2025, întreprinderea a preconizat noi lucrări de tăiere, pentru a asigura aprovizionarea populației cu lemn de foc.

„Silva-Centru” a făcut publice și prețurile pentru lemnul de foc, care variază în funcție de specie și locul de achiziție: de la parchet (pădure): lemn de foc din specii tari diverse (stejar, frasin, carpen, salcâm) – 960 lei per metru ster; lemn de foc din specii tari (nuc, cireș, mesteacăn, arțar american) – 780 lei per metru ster; lemn de foc din specii moi – 560 lei per metru ster; lemn de foc din specii rășinoase – 590 lei per metru ster. De la depozitul central: Lemn de foc din specii tari diverse – 1450 lei per metru ster; lemn de foc din specii tari – 1250 lei per metru ster; lemn de foc din specii moi și rășinoase -1000 lei per metru ster.

Totodată, întreprinderea oferă și servicii de transport al masei lemnoase. Costurile pentru încărcare sunt de 120 lei per metru ster, iar transportul variază între 2000 și 2500 de lei, în funcție de destinație.

Aprovizionarea cu lemn de foc pentru iarna 2024-2025 se va desfășura conform mecanismului de distribuire a masei lemnoase comercializate de către „Silva-Centru” Ungheni.

Și cum sezonul rece se apropie și am întrebat câțiva locuitori din raionul Ungheni dacă au reușit să se aprovizioneze cu lemne pentru iarna care vine.

Valentina Macovei, locuitoare a satului Morenii Vechi, spune că de iarnă e pregătită și a avut grijă să-și procure lemne din timp. „Mă strădui să cumpăr în jur de 7 – 8 metri steri de lemn specie tare, iar cărbuni deja cumpăr la sac. Chiar dacă prețul este destul de mare, nu avem încotro. Noi, care muncim și avem un salariu ne mai permitem să cumpărăm lemne, dar bătrânii? Ei din mica lor pensie au nevoie de câteva luni ca să strângă banii necesari și să se aprovizioneze cu lemne de foc pentru iarnă”, spune ea”

Iar Nicolae Ursoi este pensionar militar și a lăsat traiul la oraș pentru a se muta la Morenii Noi. „Îmi place totul aici, mai ales că sunt foarte aproape de pădure, aer curat, drumurile sunt bune, spital este, grădinița, școala lucrează, satul e viu… De iarnă sunt pregătit, îmi ajunge să îmi procur lemne din pensia pe care o primesc și mai lucrez, așa că lemnele mi le-am cumpărat din timp. Desigur, că nu toți își permit. Unii, mai bătrâni, nu prea le ajunge din pensie, că e scump. Mai sunt bătrânele care se duc cu căruciorul după câteva uscături prin pădure și le aduc acasă…”, spune pensionarul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *