În premieră, Zilele Filmului Românesc ajung la Ungheni

Afis ZFR Ungheni

Evenimentul de tradiţie Zilele Filmului Românesc (ZFR) va merge în acest an, în premieră, și la Ungheni. Astfel, publicul din Ungheni va putea vedea, în proiecţii cu intrare liberă, două dintre filmele din selecţia ediţiei a zecea a ZFR de la Chişinău, care se va desfăşura pe  3 octombrie, la Palatul de Cultură Ungheni.
„De mai mulţi ani mergem cu filme româneşti noi şi clasice, dar şi cu producţii pentru copii, şi în alte oraşe în afara Chişinăului. Ne dorim ca în acest fel cinematografia română să ajungă la cât mai mulţi oameni din Moldova, nu doar la publicul din capitală. În acest an, avem proiecţii în alte nouă oraşe, patru s-au desfășurat deja în paralel cu cele de la Chişinău, iar restul în octombrie”, spun organizatorii ZFR.
Spectatorii din toate cele nouă localităţi vor putea vedea filmul „Warboy” (2023), o co- producţie România-Moldova, în regia lui Marian Crişan. Acţiunea se petrece în toamna anului 1944, când cel de-Al Doilea Război Mondial se apropie de final. Un adolescent pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni şi încercând să salveze cei doi cai ai familiei. Cu „Warboy”, ZFR inaugurează, la această ediţie aniversară, o serie de proiecţii ale unor filme noi realizate în co-producţie de cineaşti de pe cele două maluri ale Prutului. Nici din programul din acest an nu putea să lipsească un film pentru copii. Cei mici, dar şi părinţii şi bunicii lor vor putea să vadă, de asemenea în toate cele nouă oraşe, „De-aş fi… Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo. Adaptare liberă după basmul „Povestea
lui Harap-Alb” și realizat ca o parodie, filmul urmărește povestea fiului de Crai, care parcurge un drum inițiatic, de la inocență la maturitate. În călătoria sa, Harap-Alb întâlnește personaje care întruchipează defectele omenești.
ZFR este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producţie ROVA FILM din România.
Proiectul Zilele Filmului Românesc la Chișinău, ediția a X-a este finanțat de: Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Centrul Național al Cinematografiei din Moldova, Centrul Național al Cinematografiei din România și Uniunea Cineaștilor din România.

expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *