Din Călărași în Statele Unite, după schimb de experiență
Victor Ambroci, primarul orașului Călărași, a făcut parte din delegația oficială care a efectuat o vizită de lucru în orașul Washington D.C. și statul Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii în perioada 26 septembrie – 4 octombrie 2024. Delegația a fost constituită din reprezentați ai Cancelariei de Stat, ai autorităților publice locale și a mediului academic din Republica Moldova.
Vizita de lucru a fost organizată în cadrul Programului „Open World”, coordonat de Biroul Congresional pentru Leadership Internațional (COIL) – o componentă a Congresului SUA, susținut de Ambasada SUA în Republica Moldova, realizat prin intermediul Consiliului American, în contextul Parteneriatului Bilateral Republica Moldova – Carolina de Nord.
”Vizita mea în Statele Unite ale Americii a fost una productivă și utilă și, în mod clar, experiența americană este una din care putem prelua multe exemple de bune practici pentru a le implementa la noi acasă. Întrunirea cu reprezentanții Ligii Municipalității din Carolina de Nord, care reprezintă interesele a 540 de membri, a fost un bun prilej de a discuta inițiative viabile pentru dezvoltarea comunității. În cadrul vizitei am avut parte de instruiri în domeniu leadership-ului, managementul performanței, guvernare transparentă, digitalizare și implicarea cetățenilor în procesul decizional, soluții inovatoare pentru implementarea practicilor moderne și eficiente în administrația publică centrală și locală, atragerea și menținerea personalului competent în funcții publice”, a declarat Victor Ambroci la întoarcerea lui acasă.
Delegația din Moldova a avut o serie de întrevederi cu oficialii americani, printre care: Elaine F. Marshall, secretara de stat din Carolina de Nord, președinta Parteneriatului Carolina de Nord-Republica Moldova din anul 1999, congresmena Deborah Ross și senatorul Michael Woodart. O prezentare memorabilă a fost cea a lui Christopher C. Blue, managerul orașului Chapel Hill, care a împărtășit istoria de succes a comunității pe care o reprezintă, proiectele realizate, dar și cele de viitor. În urma discuțiilor avute, edilii au convenit să continuie un parteneriat în domeniul guvernării locale.
De notat că parteneriatul între Republica Moldova și Carolina de Nord a fost lansat la 22 aprilie 1999, prin semnarea unui Memorandum bilateral de intenții, având drept scop facilitarea cooperării în domeniile economic, cultural, științific, schimburilor academice, apărării și protecției civile, coordonării eforturilor umanitare ale diverselor instituții guvernamentale și organizații non-guvernamentale. Pe parcursul a 25 de ani acesta a fost reînnoit fiind revizuite și extinse domeniile de cooperare, ultimul memorandul fiind semnat în luna martie 2024.
Doinița Țurcanu
Lasă un răspuns