CEC a distrus 26 de mii de buletine și deschide doar două secții de votare în Rusia

Imagine: cec.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a distrus, luni seara, matrița utilizată la tipărirea celor peste 1,7 milioane de buletine de vot destinate secțiilor din străinătate pentru ambele scrutine – referendum și alegeri prezidențiale. De asemenea, au fost distruse și 26 de mii de buletine care nu vor mai ajunge la cele trei birouri din Rusia, care nu vor mai fi deschise în urma demersurilor făcute de Ministerul de Externe și SIS.

Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-și anuleze propria decizie de săptămâna trecută, care prevedea deschiderea a cinci birouri în Federația Rusă, și a hotărât că alegătorii din această țară să voteze doar în două secții – ambele la Moscova. Decizia vine în urma demersului SIS și al Ministerului Afacerilor de Externe (MAE), care invocă, după o analiză a riscurilor, motive obligatorii de securitate. Vicepreședintele CEC a criticat situația și a declarat că precedentul este unul periculos pentru procesul electoral.

În decizia CEC se precizează că MAE și consiliul electoral de circumscripție pentru străinătate nu au identificat membri pentru trei secții de votare din Rusia. Este vorba de cele din Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl. Anterior, printr-un demers, autoritatea electorală era informată că MAE și-a retras reprezentanții din aceste trei birouri, deoarece Ambasada Rusiei la Moscova nu ar putea asigura toate cerințele de securitate solicitate de Serviciul de Informații și Securitate, condiții care, potrivit SIS, pot fi asigurate doar în incinta misiunii diplomatice de la Moscova.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, s-a arătat dezamăgit și a criticat faptul că Ministerul de Externe nu a respectat hotărârea inițială a autorității electorale.

„Avem un aviz al Ministerului de Externe și al Serviciului de Informații și Securitate și avem o hotărâre obligatorie spre executare a Comisiei Electorale Centrale. Cu regret, suntem într-o situație în care trebuie să constatăm că o hotărâre obligatorie a CEC cântărește mult mai puțin în viziunea unor funcționari, decât un aviz consultativ al SIS și MAE. Asta e partea cea mai proastă și cel mai periculos precedent, cred că, care poate fi în procesul electoral”, a declarat Pavel Postică.

Amintim, CEC a tipărit câte 852 de mii de buletine de vot pentru fiecare scrutin din cele 234 de secții din străinătate. Din totalul buletinelor pentru diasporă, 775 350 sunt în limba română, 76 350 – în limba rusă, iar pentru o secție de votare din Turcia au fost tipărite 500 de buletine în limba găgăuză.

Cele mai multe buletine de vot, 241 de mii, au fost tipărite pentru Italia, unde vor fi deschise 60 de secții. Pentru cele 26 de birouri din Germania vor fi transmise 135 de mii de buletine, iar în Franța, unde vor fi 20 de secții, vor ajunge 94 200 de buletine, pentru fiecare tip de scrutin.

În următoarele zile, vor fi tipărite deja și cele peste 5,4 milioane buletine pentru alegătorii din Republica Moldova, câte 2,7 milioane pentru fiecare scrutin. Pentru areferendum și prezidențiale vor fi tipărite câte 2 092 641 buletine în limba română, 631 979 în rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.

Pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului vor fi tipărite câte 90 000 buletine de vot, dintre care 45 000 de buletine în limba română și tot atâtea în limba rusă, pentru fiecare scrutin.

 

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *