Video / O moară eficientă energetic a fost deschisă la Costuleni, de către o femeie

Imagine: undp.org

Silvia Rudcov este directoare la grădinița din satul Costuleni, raionul Ungheni, care, de aproape 20 de ani face și morărit. Povestea afacerii sale a început în primăvara anului 2004, când a ajuns să nu-i mai poată întreține pe cei patru copii ai săi din cauza salariului mic pe care-l lua la grădiniță, scrie undp.org. 

„Avem patru copii, eu lucram educatoare în sat cu un salariu foarte mic, iar soțul muncea peste hotare, departe de casă. Atât de greu ne descurcam că mereu mă gândeam ce pot să mai fac pentru un ban în plus”, își amintește Silvia Rudcov.

Pe atunci, locuitorii din Costuleni mergeau să facă făină de grâu la moara din satul vecin. Chiar dacă era un sat cu peste 3.000 de locuitori, costulenenii nu aveau o moară în sat, fiind nevoiți să parcurgă și 8 kilometri pentru a-și face făină de pâine.

„Într-o zi mi s-a terminat și mie făina de grâu. M-am dus cu băiatul la moară și când am ajuns acolo, înaintea mea erau 20 de persoane în rând și toți erau de la noi din sat. Atunci m-am gândit de ce să nu avem și noi o moară în Costuleni?”, spune antreprenoarea.

Timp de câteva ore cât a așteptat în rând la moară, femeia a studiat cum e construită moara și ce fel de utilaje are. La întoarcere, Silvia avea deja planul cum să-și construiască propria moară în sat.

„În martie mi-am înregistrat întreprinderea, iar în noiembrie deja făceam prima făină. Am luat credite și am investit mult, mai ales în utilaje. Peste câțiva ani am reușit să întorc toți banii. Fiindcă lucrurile au început să meargă bine am mai cumpărat un utilaj pentru procesarea uleiului de floarea soarelui”, afirmă antreprenoarea.

Actualmente, antreprenoarea prestează servicii de morărit nu numai pentru locuitorii din Costuleni, dar și din satele vecine: „În zona noastră oamenii cu asta se hrănesc. Ai grâu, ai pâine. Ce-ți mai trebuie? Mereu avem rând la moară. La Nisporeni moară nu-i, la Ungheni multe mori s-au închis și clienți avem foarte mulți”.

Cea mai mare provocare pentru antreprenoare a fost acum doi ani, când s-a intensificat criză energetică. Prețurile mari la energia electrică au influențat și prețurile la serviciile de morărit.

„Lumina se scumpise și a trebuit să majorăm și noi prețurile la servicii. Uneori îmi era jale când venea câte o bătrânică și mai nu avea cu ce plăti. Mă gândeam că dacă aș putea instala niște panouri fotovoltaice, ce bine ar fi. Și prețurile ar fi mai mici, și clienți aș avea mai mulți”, își amintește Silvia.

Visul morăriței de la Costuleni s-a materializat cu ajutorul Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) acordat prin proiectul PNUD „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”. Datorită suportului primit de la ADA, Silvia Rudcov și-a putut instala un sistem fotovoltaic cu capacitatea de 20 kW, ca moara de la Costuleni să producă făină doar cu energia solară. Cu economiile obținute și având sursă de energie gratuită, acum ea își dorește să cumpere o uscătorie de fructe și legume.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *