Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, a lansat, recent, două cărți
La sfârșit de august, când Ungheniul a marcat 562 de ani de la prima atestare documentară, Muzeul de Istorie și Etnografie a găzduit lansarea a patru lucrări importante, dintre care două aparțin istoricului Vasile Iucal, directorul muzeului. Lucrările, intitulate „În căutarea orașului pierdut – Țuțora” și „Cum s-a construit orașul Ungheni”, aduc în lumină aspecte necunoscute sau puțin explorate ale istoriei locale, fiind rodul unor ani de cercetare minuțioasă. Lucrările lui Vasile Iucale aduc în prim-plan informații prețioase, culese de-a lungul anilor din arhive, letopisețe, documente și care redau momente importante din trecutul Ungheniului.
Lucrarea „În căutarea orașului pierdut – Țuțora” explorează un loc puțin cunoscut astăzi, dar de o importanță deosebită pentru istoria regiunii. Pe teritoriul actualei comune Valea Mare, există un loc cunocut cu numele de Țuțora. Vasile Iucal a explicat cum a început să adune materiale despre Țuțora încă din perioada studenției. „Fiind student la istorie și citind letopisețele Țării Moldovei, acolo am dat de numele Țuțora pentru prima dată scris, amintind despre „Bătălia de la Țuțora”. Atunci am dedus că acest loc nu este altceva decât locul de la Ungheni, despre care auzisem doar. An de an, am adunat materiale, le-am depozitat și după ce am mai efectuat, peste ani și săpăturile arheologice, și având materialul arheologic, am decis că e timpul să-l încheg în această lucrare, ca să cunoască lumea despre Țuțora. E păcat să rămână așa neștiută”, a explicat Vasile Iucal.
Începând din 2009, Vasile Iucal și echipa sa au efectuat săpături arheologice în zonă, în speranța de a găsi rămășițele orașului pierdut. Deși orașul propriu-zis nu a fost descoperit, au fost găsite numeroase urme ale localității. „ În 2009 am efectuat săpături arheologice, după care încă trei ani le-am continuat cu scopul de a găsi ceva din acel oraș. Orașul așa și nu l-am găsit, dar urme ale localității am găsit. Săpam vara cu copiii, echipa de la Muzeu și Secția Cultură. Copiii, în special, au rămas marcați de comorile găsite pe câmpia Țuțorei. Locul a fost foarte important și, din acest motiv, am vrut să scoatem la suprafață din întuneric, din necunoaștere, enigma acestei localități. O Țuțoră vie mai există peste Prut și astăzi. O comună cu care ar trebui poate să ne înfrățim, pentru că avem același destin, ne leagă aceeași soartă”, a mai adăugat Vasile Iucal.
Locul prezintă interes nu doar din punct de vedere istoric, ci și turistic. „Oamenii își doresc să descopere locuri noi decât cele care sunt printre cele mai cunoscute în Moldova. Noi avem, dar din păcate, nu este valorifcat din punct de vedere al infrastructurii și accesului către obiectivele pe care le avem: puține, dar valoroase. Locul este pitoresc, acesta ascunde vestigii, acolo se păstrează șanțul cetății, încă există vadul, rămășițele podului peste Prut, care a fost construit acolo încă în Evul Mediu. Noi ne-am fi dorit să efectuăm săpături arheologice anual, dacă am fi săpat așa cum ne planificasem, am fi avut și rezultate mult mai bune. Dar, asta e. Ne mulțumim cu ce avem”, a mai precizat dânsul.
„Foarte interesantă informația pe care am găsit-o în lucrare. Țuțora îmi era cunoscută nu din punct de vedere istoric. Acum am să merg din nou acolo, ca să o descopăr deja din alt unghi. Zona respectivă este foarte pitorească. Noi ne vom strădui să încercăm să o scoatem la suprafață și să punem în valoare obiectivele, pentru ca destinațiile turistice cu adevărat să fie foarte interesante pentru oameni și să atragem cât mai multă lume bună în municipiu și în raion”, a mai precizat Vitalie Vrabie.
A doua lucrare semnată de Vasile Iucal, „Cum s-a construit orașul Ungheni”, a fost prezentată în cadrul unei expoziții de fotografii de epocă, desfășurată în holul Primăriei. Cartea aduce în prim-plan detalii inedite despre dezvoltarea urbanistică a orașului, oferind o perspectivă asupra modului în care Ungheniul a evoluat de-a lungul timpului.
Lasă un răspuns