Lacurile și barajele au fost luate la control. Proprietarii care nu se vor conforma cerințelor vor fi expropriați

Imagine simbol, sursa: anticoruptie.md

Ministerul Mediului a inițiat un control a lacurilor și barajelor din Republica Moldova, în urma ploilor abundente care a scos la iveală mai multe probleme legate de exploatarea acestora. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarenco a convocat instituțiile din subordine, reprezentanții administrației publice locale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, dar și specialiști în construcții hidrotehnice, pentru a stabili planul de acțiuni privind demararea procesului de inventariere a lacurilor.

În cadrul vizitei de inspecție efectuată la lacul Mingir, raionul Hîncești, au fost depistate o serie de nereguli: depășirea termenului de exploatare a barajului, întreținerea neconformă a construcției hidrotehnice, înnămolirea iazului.

Totodată, urmare a discuțiilor cu specialiștii au fost constatate și alte probleme des întâlnite în gestionarea lacurilor, cum ar fi: nerespectarea regulamentului de exploatare a lacului, blocarea evacuatoarelor de ape mari sau evacuarea apei fără permisiune. Conform datelor ultimei inventarieri, efectuate în 2019, prezentate de Agenția Apele Moldovei, pe întreg teritoriul țării avem 6763 de lacuri, dintre care doar 951 dispun de regulamente de exploatare.

Urmare a ședinței de lucru ministrul Mediului a cerut Agenției Apele Moldovei să formeze un grup de lucru care să efectueze procesul de inventariere în regim de urgență a lacurilor, începând cu cele mai mari, care depășesc suprafața de 35 ha sau care au un volum ce depășește 500 mii m3. Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului să intensifice controalele și să verifice existența și respectarea regulamentului de exploatare.

Ministerul Mediului va promova un proiect de lege cu privire la siguranța infrastructurii hidrotehnice, care va asigura autorizarea utilizării în siguranță a barajelor. Proprietarii de lacuri vor fi obligați să efectueze regulat expertiza tehnică a barajului în funcție de mărimea și volumul lacului de acumulare.

Evacuarea apelor din bazinele acvatice urmează să fie efectuată în strictă coordonare cu IGSU și Agenția Apele Moldovei. Totodată, Ministrul a solicitat ca arendașii și proprietarii de baraje și lacuri de acumulare care nu se conformează cerințelor de exploatare să le fie reziliate contractele de arendă și după caz, să fie expropriați.

Gestionarea lacurilor de acumulare nu este doar o prioritate de mediu, ci și una de siguranță națională, Ministerul Mediului va continua să colaboreze cu toate autoritățile relevante pentru a asigura implementarea măsurilor propuse.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *