Învățământul dual va fi inclus și în universități

Imagine simbol

Guvernul Republicii Moldova a votat un regulament care permite organizarea și desfășurarea învățământului dual în cadrul studiilor superioare de licență. Astfel, studenții vor putea combina cursurile teoretice din universitate cu activități practice la întreprinderi. Pentru munca depusă, ei vor primi note și un salariu, scrie diez.md.

Ideea învățământului dual în universități nu este nouă, iar Ministerul Educației și Cercetării (MEC) se inspiră din experiența Franței. Totodată, unele instituții din țara noastră, cum sunt UTM sau ASEM, au început deja să aplice acest concept în cadrul programelor lor.

„Obiectivul este să începem cu specialități unde partea teoretică este mai mică. Vorbim despre specialități aplicative: logistică, marketing, contabilitate, IT. Credem noi că aceasta va contribui la o mai mare angajabilitate la încheierea studiilor”, a spus Dan Perciun, ministrul educației și cercetării

Totodată, în primăvară, Dan Perciun menționa că o potențială specialitate unde va fi introdus învățământul dual este pedagogia. În prezent, nu a fost stabilită o listă finală a specialităților care vor include acest tip de învățământ.

Cum vor funcționa studiile duale și care sunt avantajele lor

Studiile duale sunt organizate în baza unui parteneriat între instituțiile de învățământ superior și unitățile economice. Procesul educațional va fi împărțit astfel: aproximativ 60 % teorie, predată în cadrul universității, și 40 % practică desfășurată la locul de muncă.

Pentru studenții care învață cu frecvență la zi, de obicei, practica în cadrul unei companii va începe din semestrul IV, iar pentru cei de la frecvență redusă – în semestrul VI. Companiile care vor accepta studenți vor fi verificate de universități, în baza unui regulament special. Mai exact, ele vor trebui să atingă anumite standarde precum condiții corespunzătoare pentru instruirea profesională a studenților sau standarde de calitate și de etică profesională.

Studenții încadrați în învățământul dual vor beneficia de recunoașterea vechimii în muncă și de o remunerație din partea unității angajatoare, în conformitate cu Codul Muncii. Mai exact, salariul lor nu poate fi mai mic decât cel minim pe țară, adică 5 000 de lei la moment.

Învățământul dual, ca formă de studiu în Republica Moldova, a început să fie pilotat începând cu anul 2014. Pe parcursul anilor, acesta a fost implementat în tot mai multe instituții de învățământ profesional tehnic din țară, acum fiind extins și în învățământul superior.

Conform autorităților, mai mult de 70 % dintre absolvenții învățământului dual din domeniul profesional tehnic sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *