Înainte de alegerile prezidențiale, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine cu un premiu special pentru Nișcani

Biserica din satul Nișcani

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, vine cu un premiu special pentru Nișcani. Ea va dona premiul ,,Robert Blum 2024 ”, în valoare de 25 mii euro, pentru repararea și conservarea monumentului istoric Biserica ,, Sfânta Cuvioasa Parascheva ” din satul Nișcani.

Potrivit lui Petru Sorici, primarul de Nișcani, decizia a fost luată în urma demersului Consiliului parohial, care a solicitat sprijin pentru reparația acestui monument istoric. „Donația oferită de Președinta Maia Sandu va fi utilizată pentru repararea și conservarea acestui important lăcaș de cult, contribuind astfel la protejarea identității noastre culturale și spirituale”, se arată în postarea Primăriei Nișcani.

Biserica ,,Sf. Cuvioasa Parascheva ” este un monument arhitectural de importanță națională, inclus în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat (nr. 191). „Aceasta reprezintă un simbol esențial al patrimoniului cultural și religios al satului Nișcani, avînd o valoare istorică și spirituală de neprețuit pentru comunitatea locală”, a mai punctat Petru Sorici.

Premiul „Robert Blum pentru Democrație” este oferit la fiecare doi ani personalităților care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului și democrației. Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiție și libertate.

NOTĂ: Conform Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, în anul 1784, în satul Nișcani, este atestată cea dintâi biserică cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Era ridicată din bârne și acoperită cu șindrilă, având cruci de fier. Istoricii atestă și a doua biserică, unde, la 1813, slujeau 2 preoți, un diacon și 3 cântăreți. Actuala biserică, din piatră, cu hramul ,,Sfânta Cuvioasa Parascheva”, datează din anul 1898.

Ea a fost construită după proiectul lui Alexei Șciușev, fost arhitect principal al URSS. Lucrările de construcție s-au desfășurat sub supravegherea parohului de atunci, Eremia Ciocan. Biserica are o lungime de 42 m, iar lățimea de 30 m. Are formă dreptunghiulară, cu 2 turle: deasupra pridvorului și naosului. Naosul este în formă de cruce, având 4 stâlpi de piatră, ce susțin bolta cupolei. Pentru credincioși, deasupra absidelor este un cafas. Lăcașul a fost sfințit în anul 1910.

În anul 1959 biserica a fost închisă. După căderea URSS, biserica și-a reînceput activitatea, în interiorul său păstrându-se icoanele, o răstignire și iconostasul din lemn cu icoane aurite, pictate între anii 1905 – 1010 la Sankt-Petersburg, la comanda ctitorilor.

Natalia Junghietu 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *