Halterofila de doar 12 ani din Unțești a demonstrat că pasiunea nu are limite

Lucia Balmuș, originară din satul Unțești, a reușit să se afirme într-un sport adesea asociat băieților – haltere. Ceea ce a început ca o simplă curiozitate la vârsta de 8 ani, s-a transformat într-o pasiune care i-a schimbat viața. Lucia a ajuns să ridice greutăți impresionante și să devină campioană națională, reușind să adune în palmaresul ei zeci de medalii și locuri premiante la diferite concursuri naționale.

Pasiunea Luciei pentru acest sport a apărut neașteptat, într-o zi obișnuită, când antrenorul de atunci, regretatul Grigore Gorencu, a vizitat familia ei pentru a-i propune fratelui său să se alăture secției de haltere din sat. Curioasă și entuziasmată, Lucia a pus o întrebare care avea să-i schimbe viața: „Pot și eu să încerc?” Antrenorul a acceptat fără ezitare, iar din acel moment, viața ei a luat o turnură neașteptată.

„La început, nu ridicam greutăți adevărate. Am exersat cu un baston timp de trei luni, doar pentru a învăța tehnica corectă. Apoi am început să ridic greutăți mici, de 10 kg, iar cu timpul am ajuns să ridic peste greutatea mea corporală”, povestește Lucia cu mândrie. Deși pentru mulți copii de vârsta ei sportul este doar o activitate recreativă, pentru Lucia, halterele au devenit un stil de viață. Zilnic, ea venea la antrenamente, unde a învățat mișcările specifice acestui sport: poziția corectă a corpului, forța de încordare și multe alte elemente, exerciții fizice.

Însă drumul ei nu a fost lipsit de obstacole. După moartea subită a antrenorului său, Lucia a fost nevoită să facă o pauză neașteptată. Fără îndrumarea acestuia, antrenamentele s-au oprit, iar participarea la concursuri a devenit imposibilă. Cu toate acestea, Lucia nu s-a descurajat. După absolvirea clasei a IV-a, a primit oportunitatea de a se muta la Chișinău pentru a-și continua studiile și antrenamentele, dar din cauza faptului că părinții erau plecați peste hotare, nu a putut să finalizeze înscrierea.

Pauza de un an a fost o perioadă dificilă pentru ea, dar nu a renunțat la visul său. „Nu am pierdut speranța”, mărturisește Lucia. În anul următor, a aplicat din nou la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău și a fost admisă. Acum, odată cu începerea clasei a VI-a, este pregătită să revină în sala de antrenamente, plină de energie și determinare. „A fost decizia corectă. Simt că aceasta este noua etapă a vieții mele”, spune ea cu încredere.

Cu toate că are doar 39 de kilograme, Lucia ridică greutăți impresionante și a devenit campioană națională la haltere. În palmaresul ei se află 11 medalii obținute la diverse concursuri, toate expuse cu mândrie în casa familiei. „La început a fost greu, dar cu timpul totul a devenit mai ușor. Acum îmi place atât de mult încât nu mă mai văd făcând altceva”, explică Lucia.

Părinții săi au fost mereu alături de ea, încurajând-o la fiecare pas, chiar dacă fratele ei a fost nevoit să renunțe la haltere din motive de sănătate. „Pe mine, sportul m-a disciplinat. Mi-a creat un program, mi-a organizat viața. Atunci când sunt la antrenamente, mă simt ca acasă”, spune Lucia, adăugând că cei trei ani de antrenamente intense, în care a mers zilnic la sală, i-au adus nu doar performanțe, ci și o disciplină interioară.

Pentru Lucia, faptul că a mers să studieze la Chișinău reprezintă o provocare majoră. „Primele săptămâni vor fi dificile, cu colegi noi, profesori noi și fără familie aproape. Plus că a trebuit să fac o pauză de un an de la antrenamente, ceea ce înseamnă că voi începe aproape de la zero. Dar am încredere că voi depăși toate obstacolele. Știu ce îmi doresc și unde vreau să ajung”, afirmă cu hotărâre tânăra campioană.

Lucia are un vis, spre care tinde cu dârzenie: peste ani ea vrea să fie antrenoare și de ce nu, să se întoarcă la baștină și să antreneze discipolii din Unțești.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *