„CaricArtoons” – primul album de caricaturi al caricaturistului unghenean, Victor Crudu

La sfîrșitul lunii august, pctorul și caricaturistul unghenean, Victor Crudu a lansat primul său album de caricaturi „CaricArtoons”. „În sfârșit, a apărut la suprafață…”, așa a descris Victor Crudu apariția albumului său ca pe o reușită personală, mai ales că este prima dată când lucrările sale se regăsesc într-un album.

Albumul reunește peste 70 de lucrări. Cu unele din ele, Victor Crudu a participat la peste 200 de expoziții internaționale de grafică satirică, fiind deținătorul a numeroase premii. Cu modestie, artistul a oferit o scurtă descriere a conținutului, titlului și copertei albumului, răspunzând întrebărilor din partea publicului. El a subliniat diferența dintre caricatură și ceea ce creează el. „Ceea ce fac eu nu o pot numi caricatură, ci grafică satirică, deoarece e mai serioasă, te invită să gândești”, a specificat caricaturistul.

Albumul lui Victor Crudu, intitulat „CaricArtoons”, este dedicat lui Petru Furculiță, profesorului său de artă plastică.

Ideea de a realiza un album a fost „coaptă”  în timpul lansării expoziției „Paradoxul în artă”, care a avut loc la Muzeul de Istorie și Etnografie, încă în luna aprilie. Totodată, această expoziție a fost foarte vizitată în special de copii, care au stat mult timp în fața lucrărilor pentru a le descifra. „Expoziția lui Crudu a fost foarte vizitată, mai ales de copii. Anumei ei au fost cei care au stat mult timp în fața caricaturilor. Au vrut, practic, pe toate să le descifreze”, a spus și Vasile Iucal, directorul muzeului, după care a mai adăugat: „Caricaturile din acest album nu sunt de umor, ci sunt caricaturi satirice, cu tâlc, care, odată răsfoite, te pun să gândești. Toate caricaturile conțin idei foarte bune, care reies din viața și realitățile pe care le trăim”, a mai adăugat custodele muzeului.

„Atunci când privești caricaturile lui Victor Crudu la un interval de timp, le interpretezi de fiecare dată diferit. Iată, acesta este indicatorul unei caricaturi bune, ale unui om talentat. Acest album trebuia să apară cu mult timp înainte, și mă bucur că, în sfârșit, această idee s-a materializat”, a menționat și jurnalista Lucia Bacalu.

La final, Vasile Iucal a menționat că „trebuie să ne bucurăm că avem astfel de artiști, aici, în Ungheni. Sunt foarte valoroși, trebuie să-i prețuim pe ei și creația lor, pentru că ei ne ridică la un alt nivel cultura, existența și tot ce este mai bun în acest oraș”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *