Au fost numărați banii din boxe. Câți bani au donat unghenenii pentru întreținerea câinilor vagabonzi

Peste 12 mii de lei au fost colectați în urma unei campanii de colectare de fonduri „Donează pentru adăpostul prietenilor patrupezi”, destinată adăpostului pentru câinii fără stăpân. Campania, care a durat două luni, a permis unghenenilor să contribuie financiar prin donații în cele nouă boxe amplasate în centre comerciale și instituții publice din oraș.

Acțiunea a fost desfășurată în cadrul Inițiativei Primari pentru Creștere Economică și a avut drept scop mobilizarea comunității pentru implementarea unui proiect care să soluționeze o problemă locală – a maidanezilor.

Eduard Balan, viceprimarul municipiului Ungheni, a declarat că, deși așteptările erau mai mari privind rezultatul campaniei de colectare, sprijinul comunității este apreciat. „Mulți ungheneni și-au exprimat dorința de a contribui, considerând problema câinilor fără stăpân ca fiind o problemă majoră în oraș. Deși mă așteptam la o implicare mai mare, vreau să mulțumesc unghenenilor care s-au mobilizat și au contribuit financiar, dar și agenților economici care au acceptat să fie parteneri și să amplaseze boxele în magazinele comerciale. Sincer, mă așteptam la o implicare mai mare din partea cetățenilor, dar sper că vor continua să contribuie deja prin efectuarea transferurilor bancare”, a spus el.

Natalia Boboc, o activistă civică implicată activ în îngrijirea animalelor fără adăpost, a salutat ideea, dar și implicarea cetățenilor și a primăriei în rezolvarea acestei probleme în oraș. „O parte din locuitorii din Ungheni s-au implicat activ să aibă grijă de animalele fără adăpost: să le sterilizeze, deparaziteze, să îi trateze și să le asigure hrană – totul pe cont propriu. Noi suntem foarte bucuroși că în această inițiativă s-a implicat și primăria. Din sursele proprii este foarte dificil. Numărul câinilor fără stăpân este în creștere, însă avem voluntari care au sterilizat câini din anumite regiuni ale orașului și așa au putut ține sub control înmulțirea atât a câinilor, cât și a pisicilor. O altă practică bună sunt acțiunile făcute de voluntari pentru a-i plasa în adopție. Ei au găsit familii pentru zeci de căței și pisicuțe. Avem certitudinea că ei sunt îngrijiți, hrăniți și cel mai important, iubiți. Sincer, nu mă așteptam că oamenii se vor implica și vor dona pentru cățeii fără stăpân, dar rezultatul bucură și dă speranță că munca tututor celor implicați nu e în zădar”, a menționat dânsa.

Menționăm că, în cadrul campaniei de colectare de fonduri „Inimile noastre, casele lor”, Primăria Ungheni a avut ca obiectiv să colecteze circa 200 mii lei, bani care vor fi utilizați pentru amenajarea unui adăpost modern pentru câinii străzii, dotat cu toate cele necesare și întreținerea, tratamentul și sterilizare acestora. În acest sens, autoritatea publică locală a alocat teren cu o spurafață de 400 mp, unde au fost efectuate lucrările de construcție a adăpostului: curățarea terenului, amenajarea căilor de acces, construcția volierelor, conectare la rețele de canalizare. Aici va fi amenajat un spațiu pentru procedurile medicale la care vor fi supuși câinii.

Lucrările de amenajare a adăpostului vor fi urmate de acțiuni de colectare a câinilor de pe străzile orașului, proceduri medicale, întreținere etc. Valoarea totală a investiției se ridică la peste un milion de lei, costuri mult prea mari pentru a fi acoperite în totalitate din bugetul local.

În acest sens, Primăria Municipiului Ungheni a făcut apel la toți cetățenii, ungheneni de acasă, și cei din diasporă, cetățeni de bună credință să contribuie la soluționarea acestei probleme.

Amintim că, printre acțiunile principale desfășurate au fost o tombolă cu genericul „Inimile noastre – casele lor”, organizată în cadrul Târgului de Paște la care au fost colectată suma de 2820 lei. Alți 1295 de lei au fost donați de către vizitatorii Târgului, iar 750 de lei – de Organizația Internațională pentru Migrație, din banii obținuți din vânzarea unor tablouri realizate de refugiații ucraineni din Ungheni. 49 750 de lei s-a adunat urmare a celor 995 de bilete vândute pentru tombola din 26 mai desfășurată în cadrul Festivalului Familiei. La diverse evenimente publice desfășurate în aer liber doritorii să contribuie la campanie au donat bani în boxa pentru colectarea de fonduri: la proiecții de filme, concerte, la evenimentul evenimentul dedicat Zilei Internaționale a câinilor desfășurat pe data de 25 august, în Parcul „Micul Cluj”.

Deși campania de colectare a fondurilor prin intermediul boxelor s-a încheiat, contul bancar rămâne deschis pentru cei care doresc să doneze în continuare, pentru a asigura un viitor mai sigur pentru câinii străzii.

CONT: MF-TR Centru
Primăria Ungheni / Cod fiscal 1007601001787
MD11TRPDAD144114B11088AA – transfer MDL
MD28AGPJBK144124B11088AD – transfer USD
MD05AGPKBR144124B11088AD – transfer EU

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *